FotografierBildnummerFo-YLMBYGG109    Ur Länsmuseet Västernorrlands bildarkiv

MotivordSkolinteriör

FotografIlona Linder

Plats: Sollefteå Ångermanland 
Fotot är daterat till 2004-09-27

Interiör, Vallaskolans huvudbyggnad, kvarteret Blåsut, Kyrkvägen i Sollefteå. Arkitekt Gunnar Forszén. Skolan byggdes 1949- 50. Ljushallens östra vägg med väggarmaturer och bågformat dörröverstycke, omfattning i omålat ädelträ. Typiska för femtiotalet är skolbyggnadens gedigna material - tegel, järn, omålat ädelträ - och det hantverksmässiga utförandet.
Av Magnus Andersson 2005-11-24 12:32:04
Bildtexten påstår att armaturerna skulle vara de ursprungliga. Jag tror inte att detta riktigt stämmer. Kuphållarna i metall är nog de ursprungliga, men inte lampkuporna. Såvitt jag minns hade lamphållarna längs väggarna tidigare lampkupor av glas med samma strängare höga, smala form som lampkuporna i takkronorna i ljushallen; se t.ex. bild nr YLMBYGG106. Jag tror dock att lampkuporna längs väggarna hade klart glas, i motsats till kuporna i takkronorna, som är mjölkfärgade. Alla lampkupor i hallen var således formgivna på ett enhetligt sätt. Lampkuporna längs väggarna i ljushallen byttes alla ut mot kupor med den nuvarande, rundare formen vid mitten av 1980-talet, sedan alltför många av de ursprungliga kuporna hade krossats och reservlagret av kupor hade uttömts. (Man hade nog redan fått lov att byta ut några av de klara kuporna längs väggarna mot mjölkfärgade; kuporna i takkronorna gick nog sällan eller aldrig sönder och behövde knappast bytas ut.) Jag var elev på skolan 1981-1984 och minns att jag reagerade negativt på att en del av den genuina arkitektoniska designen gick förlorad genom lampbytet. Den som var ansvarig berättade för mig (vid tiden för utbytet) att den hade försökt hitta en typ av lampkupor som skulle passa så väl som möjligt i miljön, men nog ser man att de runda kuporna är från 1980-talet.

Av Siv Malmgren 2010-11-24 20:11:59
I det kedjehusområde som jag bor i, byggt 1966, har vi exakt samma lampkupa med hållare. Att kuporna skulle vara från 80-talet, stämmer alltså inte.

Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 5 + 6 =  
 
Skriv ut  Skriv ut Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


KYRKA KYRKOINTERIÖR

BOSTADSHUS HERRGÅRD

RIVNINGSHUS

Vävprov

Resårspinnare

Vävprov