Fotografier



BildnummerFo-YLMBYGG304    Ur Länsmuseet Västernorrlands bildarkiv

MotivordInteriör

FotografIlona Linder

Plats: Njurunda Sundsvall Medelpad 
Fotot är taget någon gång mellan 2004-10-26 och 2004-11-03

Den välbevarade foajén i Folkets Husbyggnaden Kusten i Stockvik untanför Sundsvall. Typiskt 1950- tal är inlämningsdiskens rundade hörn med smal panel och det horisontella accenten. Byggnaden ritades av arkitekterna Bengt Lekhammar (Sundsvall) och Åke Lundberg (Umeå) invigdes 1956. Kusten är ovanligt välbevarad både exteriört och interiört och är därför så märklig att byggnaden är klassad som byggnadsminne. Kusten uppfördes för anställda på fosfatfabriken i Stockvik och bekostades av både bolaget och kommunen. Det blev ett modernt Folkets Hus, typiskt för efterkrigstiden med biosalong, konditori och studielokaler tillsammans med samhällsfunktioner som bibliotek och post, vilket också ofta byggdes på andra orter vid denna tid. Biosalongen med sin inredning och ytskikt är huvudsakligen ursprunligt liksom konditoriets möblering, porslin och kafédisk. Även danslokal och studielokaler är välbevarade.




Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 8 + 3 =  
 
Skriv ut  Skriv ut Dela: Facebook Twitter




Upptäck mer


JORDBRUKSBEBYGGELSE KYRKA

Konfirmation

KYRKA

Yxa

Kjolväska

Pilspets