Fotografier



BildnummerFo-YLMLG00638    Ur Länsmuseet Västernorrlands bildarkiv

MotivordBarn, Bro, Fritid, Landskapsvy, Sjö

FotografLars Guvå

Plats: Norråker Tåsjö Strömsund Ångermanland 
Fotot är taget någon gång mellan 1980 och 1990




Av AnnBritt Sjödin 2007-07-19 23:12:12
Gården på Rotnäset som syns bakom bron, det lilla röda huset, ägdes och ägs fortfarande vad jag vet av familjen Gahlin. Huset användes under en tid även som skola. Lärarinnan lär ha bott i ett av rummen i huset. Vid trappan till huset finns ett vitt staket med hjärtan i. Det sägs att pga hjärtesorg så har en av plankorna vänts så att hjärtat sitter upp och ned.

Av Irma Alexandersson 2007-10-14 12:34:58
Bilden visar en av de två vackra brobågarna, som byggdes 1937-1938 över Saxälvens utlopp i Tåsjön. Saxälven kommer från Borgasjön, passerar Dabbsjön och Rajasjön och utmynnar i Tåsjön.

Byn som skymtar bakom brobågen är Rotnäset. Närmast vägen i en skogsdunge ligger Hilding Gahlins gård som följs av Nils (Nicke) Johan Galins två gårdar. I den övre raden från vänster ser man Jonas Gahlins och Valter Nordlöfs gårdar. Flera av Rotnäsets gårdar finns inte med på fotot. I Nicke Galins stora hus finns det staket med hjärtan som AnnBritt berättar om. Snickaren, som inte fick sin förälskelse besvarad av Galins äldsta dotter var den som byggde staketet och som i övrigt var med om att bygga till familjens hus till dess nuvarande storlek.

I det mindre huset på Nicke Galins gård har sönerna Jonas, Ragnvald och Hilding med familjer i tur och ordning bott under väntan på att deras egna hem byggts.

På 1800-talet bildades Tåsjö Sjösänkningslandvinningsförening som lät sänka sjöns vattennivå. En holme, Stickselholmen uppstod vid sjösänkningen. Holmen blev skogbeväxt. Nytt land kom i dagen ovanför holmen och hängde samman med den forna älvstranden nedanför Saxåmon och fick namnet Härudden. Den blev bygdens fotbollsplan.

Nedanför Stickselholmen fick Saxälven två älvfåror (Åmärgena) som omslöt Skäret och Fjärn, nya landområden som skildes åt av Lilla Åmärgen, en grund å mellan de två älvfårorna. På Skäret och Fjärn växte åtråvärt foder som såldes på auktion varje år av Sjösänkningslandvinningsföreningen. Fjärn slutade där Sandskäret tog vid. På Sandskäret hämtade ortsborna sand till gjutningsarbeten mm.

1937-1938 byggdes de två vackra brospannen över älvfårorna. Väg anlades på Fjärn mellan brospannen och Rotnäset-Norråker. Redan året 1935 byggdes en bro över Sjougdälven vid Granön och vägen Rotnäset-Hoting blev klar. 1948 höjdes vattennivån i sjön och Fjärn, Skäret, Stickselholmen, Härudden och Sandskäret (namn i folkmun) lades under vatten. En badplats byggdes på 1950-talet vid Norråkersstranden med sand från Sandskäret och en invallning av badplatsen gjordes på 1980-talet.

På 1990-talet beslöts att bågbroarna mellan Norråker och Rotnäset skulle bytas ut mot stålbalkar och betong. Broarna skulle EU-anpassas och klara 60 ton tunga fordon mot de 4 ton som de hittillsvarande broarna klarat. Den 28 februari 1996 började sprängningen av brospannen Norråker-Rotnäset och redan i oktober månad samma år öppnades den nya bron för trafik.

Bildnr: YLMLG00638

Skriv kommentar

Förnamn Efternamn
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 1 + 7 =  
 
Skriv ut  Skriv ut Dela: Facebook Twitter




Upptäck mer


FARTYG HJULÅNGARE

FISKELÄGE BERG SJÖBOD

FRILUFTSMUSEUM FRILUFTSMUSEUM

Byst

Vävprov

Bälte