Nordamerikanskt halsband

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

Rätt svar i tävlingen Gissa grejen juni 2014

Under sommarmånaderna gick absolut sista omgången av tävlingen Gissa grejen. Vi har haft ett vackert halsband i Gissa grejen-montern, och frågat varifrån det kommer. Det blev 410 inlämnade svar, varav 112 var rätt.  Halsbandet kommer från x) Indianer i Nordamerika. Närmare bestämt från Indianstammen Kewa Pueblo i New Mexico, USA.

Murberget fick två halsband på 1960-talet av Ella Grainger som då var bosatt i New York. Hon fick dem av sin man på 1930-talet. Ella Grainger har aldrig varit i Norrland men hennes mamma kom från Härnösand, och hon skänkte halsbanden till Murberget för att hedra sin mor.

Hon tyckte att de påminde om samiska smycken. I brevet hon skickade till Murberget skrev hon att halsbanden var tillverkade av Indianer i Alaska. Museet tog informationen för given men med tiden blev närmare forskning kring deras härkomst allt viktigare. Enligt Etnografiska museet i Stockholm är halsbanden troligen från sydöstra Nordamerika. Det blev då tydligt att man bör söka vidare efter mer information.

Efter kontakt med museer i Alaska fick Murberget ytterligare information om halsbandens ursprung. Det var inte indianer från Alaska som tillverkade halsbanden utan indianstammen från Kewa Pueblo som idag kallas Santo Domingo Pueblo i New Mexico, USA. Under depressionen på 1920- och 30-talen tillverkade Indianer smycken och sålde till turister vid motorvägar och parkeringsplatser.

Indianerna använde olika typer av material när de tillverkade halsbanden. Vanligtvis användes plastrester, glas, bakelit eller andra färggranna material vid tillverkning av både smycken och souvenirer. Deras arbeten var så populära att de även hamnade bland samlare i New York. Sådana samlingar och särskilt den efter Martine och Ritha Lavine Lovato blev grunden till museet i Santo Domingo i New Mexico.

Museet presenterar indianernas hantverk genom utställningar, forskning och annan publik verksamhet.

Pil Indian Pueblo

Vinnare är:

Linnea Henriksson, Härnösand, Mildred Nyström, Sörberge, och Eva Reinholdsson, Sundsvall.

 

blog comments powered by Disqus