FöremålInventarienummer: D1   Sakord: SKULPTUR, , KRISTUS , KRISTUS

Material: TRÄJÄRN
Teknik: SKURETSNIDATMÅLAT
Stil: GOTIK
Funktion: DYRKAN OCH ÅMINNELSE
Tid: 1450-1500

Deposition från: SÅNGA K:A 

"Kristusbild till krucifix. Träskulptur. Fötterna fästa över varandra med 1 spik. Ländklädet har till höger nedhängande flik. Grå kroppsfärg. Ymnigt blodflöde. Svarta rosettornament å ländklädet. Huvud, armar och högerfotens översida borta. H. 93 cm. Omkr. 1500 Dep. fr. Sånga k:a, Ångermanl. 1911." (ur lappkatalogen).

"Krucifix. Omkr. 1500. Fragment: Kors, hufvud och armar saknas. Karnation askgrå, med blodstänkning. Ländklädet med svagt förgyllda rosornament. H. 93 cm. Kulturhistoriska Museet, Hernösand. Dep. från Sånga, Ångermanland." (ur utställningskatalogen 1912)

Litteratur: Cornell, Henrik. Utställning af äldre kyrklig konst. Katalog. Hernösand 1912.

TEKNISK BESKRIVNING
Baserad på okulär beskrivning. Pigmenten är analyserade genom jämförelse med uppstrykningar av kända pigment. Bindemedel är analyserade med löslighetstest. Träslagen är analyserade genom jämförelse med en provsamling kända träslag.

Skulpturen är utförd som rundskulptur. Den är skuren i ett stycke i lövträ och massiv. Armarna har varit fastsatta med dymlingar och animaliskt lim i rektangulära urtag på skulpturens baksida. Tyg av linne i tuskaft finns vid bröstet och vid armarnas infästning. En järnspik går igenom fötterna.

Skulpturens höjd 94 cm
bredd 23,5 cm
djup 15,5 cm

Kors, huvud, armar och högerfotens ovansida saknas.

Hela skulpturen, även baksidan, har varit grunderad med animaliskt lim och krita. Karnationen är utförd i gråtonad oljefärg och med ymmigt blodflöde i cinnober. Ländskynket är målat i grått med ett schablonerat mönster i zwischgold och med cinnober. Ländskynkets nederkant är dekorerat med bladsilver som har oxiderat. LK 1999.


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 8 + 5 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


BOSTADSINTERIÖR HEMBYGDSGÅRD

VÄG LANDSKAPSVY HYGGE

BOSTADSHUS VINTERBILD

Vävprov

Vävprov

Smörform