Föremål

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

Här får du information om några av de större samlingarna av föremål som finns i Murbergets magasin.

Arkeologiska föremål

Samlingen består av ca 20 000 föremål från olika förhistoriska epoker. Här finns lösfynd, boplatsfynd och gravfynd från hela länet. Ett lösfynd har till skillnad från boplatsfynd och gravfynd inte hittats i samband med en utgrävning. Den arkeologiska samlingen innehåller även föremål från stora och omfattande utgrävningar. Några exempel är Nämnforsen, Holmgravfältet och Högomgravarna.

Möbler

Möbelsamlingen består av drygt 1 600 föremål. Här finns en stor samling allmogemöbler från 1600-talet och fram till 1900-talets mitt. Dessa möbler kommer från de norrländska landskapen och har karaktär därefter. Samlingen innehåller även möbler som har funnits i borgarhem, prästgårdar och brukspatronernas villor. De är tillverkade i de skråbundna möbelverkstäderna i Stockholm och andra svenska städer.

Husgeråd

Samlingen av husgeråd består av bruksföremål från 1600-talet fram till 1900-talets mitt. Här finns matlagningskärl och kastruller, förvaringskorgar, matserviser och bestick. Den innehåller allt från bondesamhällets egentillverkade trätallrikar och dryckeskannor till fabrikstillverkat porslin från till exempel Rörstrand, Gefle och utlandet. Dessutom innehåller samlingen olika sorters mekaniska och elektriska maskiner som har använts i ett hem.

Textil

Textilsamlingen består i huvudsak av bruksvaror som fälltäcken och kläder samt vävnader för heminredning. Textilierna är insamlade under början av 1900-talet, vilket innebär att de är tillverkade från slutet av 1700-talet fram till slutet av 1800-talet. Merparten kommer från jordbruksmiljö, men det finns även textilier som tillhört stadens invånare.

Leksaker

Leksaker berättar om barnens värld i olika tider och olika samhällsskikt. Museets samling av leksaker består av ca 700 föremål från 1700-talet fram till slutet av 1900-talet. Från rika hem kommer leksaker som dockskåp och porslinsdockor utrustade med klädesplagg och dräkttillbehör. I dessa hem fanns det även mekaniska leksaker, tåg och vagnar, tennsoldater, spel och pussel. Men i samlingen finns även enklare och hemmagjorda leksaker som barn från fattigare hem lekte med.

Jordbruksredskap

Samlingen består av ca 200 föremål som berättar om jordbrukets hantering från medeltidens slut till 1900-talets början. Här finns allt från enkla högafflar, spadar och grepar till större redskap som årder, plogar och tröskmaskiner.

Fordon

Samlingen utgörs av drygt 200 droskor, kärror, cyklar, sparkar och slädar från tiden 1600- till 1900-talet. En mycket intressant samling av slädar bjuder på olika sorters risslor, giggar, kappslädar, arbetsslädar, transportslädar och timmerslädar. En stor del av samlingen består också av jordbruksfordon.

Vapen

Murberget har en av landets största samlingar av gamla vapen. Den innehåller finare jaktvapen, allmogevapen och armévapen från 1600-, 1700- och 1800-talen. Större delen av samlingen består av allmogens jaktvapen som lodbössor, spjut, tillbehör samt fångstredskap. De flesta vapnen i samlingen är tillverkade i Sverige. Det finns dock representanter från ett tiotal andra länder med mästarnamn som Bars, Meidinger, Reichardt, Rosenberg, Mortimer samt Pieter van Solingen.

Sjöfart

Den sjöhistoriska samlingen omfattar ett antal båt- och skeppsmodeller, så kallade kaptenstavlor och många av de föremål som har funnits på båtarna: mät- och navigationsinstrument, flaggor och fartygsmaterial. Samlingarna ger bild av segel- och ångbåtarnas kulturhistoria i länet, såväl den lokala kusttrafiken som den internationella sjötransporten.

Musikinstrument

I museets samling av musikinstrument och ljudredskap finns till exempel klavikord från 1700-talet, ett antal dragspel från 1900-talet, en kantele med flera hundra års anor, en lockpipa, en brummare, bjällror på en hästsele och koskällor. Sammantaget innehåller samlingen 110 musikinstrument, ca 50 ljudredskap och omkring 10 föremål med anknytning till ljud och musik.

Konst

Konstsamlingen innehåller oljemålningar, akvareller, litografiska verk, blyertsteckningar och fototavlor. Motiven består främst av landskap, porträtt och skeppsporträtt. Den största delen av Murbergets konstsamling består av verk av lokala konstnärer från regionen, till exempel Helmer Osslund (1866 - 1938) och Carl Johansson (1863 - 1944).

Kyrklig konst

Samlingen av kyrklig konst kom till i början av 1900-talet i samband med en utställning om äldre kyrklig konst i Härnösand 1912. Samlingen består av ca 400 föremål, till största delen depositioner från länets kyrkor.

Den största delen av samlingen hör till den gotiska stilperioden, med betoning på tiden 1490-1527 och består av träskulpturer, helgonskåp och altarskåp gjorda i norrländska verkstäder. Från tiden efter reformationen finns altaruppsatser, predikstolar, timglas, pyramider, dopfuntar och delar av bänkinredningar och korskrank.

Samiskt hantverk

Samlingen av samiska föremål består av ett hundratal konstnärliga handarbeten och vardagsföremål. De är till största delen insamlade under 1920-talet av Axel Calleberg som under samma period byggde upp ett sameviste på Friluftsmuseet Murbergets område. 

Från främmande länder

I museets äldsta samlingar ingår föremål som donerats av bland annat sjömän under 1880-talet. I förteckningen från 1899 ingår exotiska föremål från Sibirien Kina, Japan, Ostindien, Stilla Oceanien, Afrika Brasilien, Peru, Chile och Cuba. Det har inte tillkommit några nya föremål sedan dessa tidiga donationer och samlingen är förhållandevis liten. I den finns bland annat ett tungesiskt strumpeband, kinesiska mynt, en kvinnodräkt av torkat gräs, assegay (spjut) från Zululandet, kalebasser och en kubansk piska.

Naturalier

Insamlandet av växter, djur och mineraler var vanligt i museernas tidiga verksamhet, och det fanns stora samlingar i skolorna. En stor del av naturaliesamlingen kommer från Härnösands gymnasium, men många uppstoppade djur har kasserats eftersom de innehöll farliga ämnen. Herbariet är relativt omfattande med över 15 000 herbarieark varav 4 680 är införda i en databas. En stor del av samlingen kommer från Frans Kempes herbarium på Hemsön. De flesta växterna har samlats in i Sverige från mitten av 1800-talet fram till mitten av 1900-talet av ett antal olika samlare.


 

Katarzyna Forsberg

Antikvarie
Telefon 0611-886 35
Mejl katarzyna.forsberg@murberget.se 

 


 

Pil ner Arkeologiska föremål
Pil ner Möbler
Pil ner Husgeråd
Pil ner Textil
Pil ner Leksaker
Pil ner Jordbruksredskap
Pil ner Fordon
Pil ner Vapen
Pil ner Sjöfart
Pil ner Musikinstrument
Pil ner Konst
Pil ner Kyrklig konst
Pil ner Samiskt hantverk
Pil ner Från främmande länder
Pil ner Naturalier

Bild på elektriskt våffeljärn

 

 

Sök

Upptäck våra samlingar!

Sök bland föremål, berättelser och fotografier.

Till museets söktjänst

 

Läs mer

Se museets föremål tredimensionellt!

Varje månad berättar vi om ett av museets alla föremål. Du kan dessutom titta på föremålet i 3D. Du kan vrida och vända och zooma som du vill.

Till månadens föremål