Föremål

    

Inventarienummer: D103   Sakord: DOPFUNT

Material: FURU
Teknik: SNICKRATPLUGGATMÅLAT
Stil: BAROCK
Tid: 1680-1710
Samhör: D288

Deposition från: BJÄRTRÅ K:A 

"Dopfunt. Trä. 8-sidig. Skålens undersida har hörnlister. Över karnisformad fotplatta vidtar balusterformat mellanstycke i svart; skål och fot i blå-röd-vit marmorering. Skålens innersida i röd marmorering. Lock saknas. H. 84 cm. 1600-talet. Dep. fr. Bjärtrå k:a, Ångermanland." (ur lappkatalogen)

Det finns ett lock till en dopfunt i depositionssamlingen. Locket kommer också från Bjärtrå k:a och är också åttasidigt. Sannolikt hör de ihop. Locket har dep nr 288.

Dopfunten är i samma stil som predikstolen från Bjärtrå k:a. Predikstolen är tillverkad av Härnösandssnickare Johan Ström i slutet av 1600-talet. Predikstolen finns på museet.


TEKNISK BESKRIVNING
Baserad på okulär beskrivning. Pigmenten är identifierade genom jämförelse med uppstrykningar av kända pigment. Bindemedel är identifierade med löslighetstest. Träslagen är identifierade genom jämförelse med en provsamling kända träslag. LK1997.

Beskrivning:
Dopfunten är tillverkad i furu. Cuppan har en åttasidig form, med röd marmorering invändigt och grå marmorering utvändigt. Skaftet är balusterformat med en svart marmorering. Foten har en åttasidig form med en grå marmorering.

Dimensioner:
höjd 84,5 cm
cuppans diameter 45 cm
fotens diameter 52 cm

Teknisk beskrivning:
Dopfunten är uppbyggd runt det svarvade skaftet. Fot och cuppa består av lister sammanfogade med trädymlingar. På funtens fot saknas tre listdelar. Funten är bemålade direkt på trät, bindemedlet i färgskiktet är olja.

Tidigare åtgärder:
Några lister på dopfuntens fot är fastsatta med trådspik.

Konserveringsrapport finns Dnr 154-97.


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 1 + 9 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


UTHUS VINTERBILD

GRUPPORTRÄTT KVINNA

STEN

Pälsmaskin utan huv

Brudklänning

Skolplansch