Föremål

      

Inventarienummer: D104   Sakord: DOPFUNT

Material: FURUJÄRN
Teknik: SNICKRATSNIDATMÅLAT
Stil: BAROCK
Tid: 1730-1740

Deposition från: SÄBRÅ K:A 
Tillverkare - Tillverkningsort - Säker: BILDHUGGARE MÅNS GRAN HÄRNÖSAND 

"Dopfunt. Trä. 8-sidig. Skålen halvklotformig. Över foten med konsolornament och snidade blad vidtager balusterformat mellanstycke med snidade blad. Locket har S-formiga, fristående bågar, som uppbära liljeliknande bladornament och i mötespunkten över mitten uppbära en förgylld bladknopp. Å lockets undersida målning, duva mot bakgrunden av ett rött hjärta, över detta en välsignande hand, nedtill inskr. "Amen". Det hela inom moln mot mörkblå sky. Fonten i övrigt i gråvit färg; äldre färg under den nuv. H.139 cm. omkr. 1700. Dep. fr. Säbrå k:a, Ångermanland." (ur lappkatalogen)

Bilden på lockets insida föreställer den helige Anden i form av en duva, hjärtat är symbol för Jesus kärlek till människor och den välsignande handen är symbol för Gud Fader som välsignar oss människorna. Detta är Treenighetssymbolen. Vid dopet får den döpte komma in i den kristna kyrkan och får Treenighetens välsignelse, styrka och beskydd för det kristna livet.TEKNISK BESKRIVNING
Baserad på okulär beskrivning. Pigmenten är identifierade genom jämförelse med uppstrykningar av kända pigment. Bindemedel är identifierade med löslighetstest. Träslagen är identifierade genom jämförelse med en provsamling kända träslag. LK 1997.

Beskrivning:
Dopfunten har en åttasidig grundform med fot, skaft, cuppa och lock. Foten består av profilerade lister, voluter och snidade lister. Foten avslutas mot golvet av sju svarvade knoppar. Det balusterformade skaftet har skuren bladornamentik. Cuppan är halvklotformad med profilerade lister. Locket har s-formade fristående bågar med bladornament och uppbär i centrum en förgylld bladknopp. Lockets undersida är målad; en duva mot ett rött hjärta, över detta en välsignande hand och nertill inskriptionen: Amen. Motivet omges av moln mot mörkblå sky. Dopfunten är i övrigt målad i gråvit färg. Cuppans insida och delar av locket är målade i rött.

Inventarienummer:
Dopfunten har inventarienummer D 104 och M258. Dopfunten som är sommmartid utställd i Murbergskyrkan.

Dimensioner:
Höjd: 134 cm
Diameter: 64 cm

Teknisk beskrivning:
Dopfunten är tillverkad i furu och funtens delar är sammanfogade med trädymlingar och smidda järnspik. Dopfuntens lock är fastsatt med smidda gångjärn. Bemålningen är utförd i oljefärg, vissa partier ligger på en grundering och vissa är målade direkt på trät. Förgyllningen är utförd med bladguld och är polerad.

Saknade delar:
En knopp under dopfuntens fot saknas.Två mindre lister på cuppans ovansida saknas. Två bladornament på locket saknas.

Tidigare åtgärder:
Dopfunten är ommålad i grått, undantaget är lockets undersida, delar av lockets ovansida och cuppans insida. Funten har tidigare varit målad i bl.a. rött och svart. Sju spik i lockets gångjärn är utbytta mot skruv.

Källa:
Konserveringsrapport 1998-06-18, diareinummer 469-97.


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 2 + 7 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


FASAD BYGGNAD

MUSEUM INTERIÖR MUSEIFÖREMÅL BOSTADSHUS HERRGÅRD

HAV

Vävprov

Skolplansch

Garn