Föremål

    

Inventarienummer: D112   Sakord: PYRAMID

Material: FURU
Teknik: SNICKRATSNIDATMÅLAT
Funktion: DEKORATIV
Tid: 1735

Deposition från: HÄSSJÖ K:A 

"Pyramider, 2 st. Å sidorna förgyllda bladrankor, snidade i genombrutet arbete. Hörnlisterna urspr. röda, senare påmålning i grått. Upptill skålliknande avslutning av förgyllda akantusblad. Nedtill 4 kulor på 4-sidig platta med profilerad kant. hos a) är ena hälften av plattan borta, hos b) äro platta och kulor borta samt de krönande bladen spräckta. H. Hos a) 191 cm. 1700-talet. Dep. fr. Hässjö k:a, Medelpad." (ur lappkatalogen)

"Pyramider, 1700-talet. H. 172 cm. Hässjö, Medelpad." (ur utställningskatalogen 1912)

I Hässjö k:a var olika bildhuggare verksamma bl a Olof Gieting som tillverkade predikstolen 1734 och Måns Gran som tillverkade altaruppsättningen 1749. Det är möjligt att någon av de två också tillverkade pyramider. Pyramiderna var skänkta 1735 till kyrkan av Madame Anna Hellberg, frun till gästgivaren i Fjähl Augustin Bång.

Littertur:
Cornell, Henrik, Utställning af äldre kyrklig konst, Härnösand 1912.
Curman, Sigurd och Roosval, Johnny, Kyrkor i Ljustorps, Indals samt Medelpads Västra domsagas tingslag, Stockholm 1939.
Telhemmer, Ingrid, Predikstolsmakare och predikstolskonst före 1777. Örnsköldsvik 1978.


TEKNISK BESKRIVNING
Baserad på okulär beskrivning. Pigmenten är identifierade genom jämförelse med uppstrykningar av kända pigment. Bindemedel är identifierade med löslighetstest. Träslagen är identifierade genom jämförelse med en provsamling kända träslag. LK 1997.

Beskrivning:
Pyramiderna är fyrsidiga och har en rektangulär bas med fyra runda gråmålade kulor monterade på en rektangulär blåmålad platta. Pyramiderna är avsmalnande upptill och avslutas med ett förgyllt krön. Sidorna består av genombruten förgylld akantusornamentik infäst i det gråmålade ramverket. Mindre partier på krön och akantusornamentiken är försilvrade.

Konstruktion:
Pyramid i trä med skuren ornamentik. Furu både i ramverk och ornament vilka består av genombrutna akantusslingor skurna i ett stycke och infästa med träplugg i ramverket. Basen är infäst i kulorna med dymlingar. Dessa vilar i sin tur på en profilerad platta vilken är sekundär. Ramverkets infästning i botten omfattas av en list. Krönet är urtaget för att kunna träs på ramverkets ände. Krönet kan antas ha burit ytterligare detaljer vilka dock saknas.

Invent nr: D 112 a Invent nr: D 112 b
Datering: 1700-ta Datering: 1700-tal
Härkomst: Hässjö kyrka, Medelpad Härkomst: Hässjö kyrka, Medelpad
Höjd: 185,5 cm Höjd: 184,5 cm
Bas: 30,0 * 30,5 cm Bas: 30,0 * 30,5 cm
Krön: 17,5 * 19,0 cm Krön: 17,4 * 19,2 cm

Polykromi:
Polykromin ligger på en kritgrundering. En orangefärgad bolus ligger ovan grunderingen på ramverk och ornamentik. Ramverket har ovan ett rött cinnoberliknande färglager som senare överdragits med ett grått färgskikt. Detta uppvisar rynkbildning och en svag gulning som indikerar linoljebaserad färg. Ornamentiken har ovan bolusen ett lager av polerat bladguld. Vid basen finns partier med bladsilver, likaså på krönets hörn. Ett parti i mitten av pyramiden saknar helt grundering och färglager då det troligtvis täcks av annan inredning.

Källa:
Koserveringsrapport 1997-06-16, diarienummer 87-97


Skriv kommentar

Förnamn Efternamn
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 6 + 1 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter




Upptäck mer


BYGGNAD

Ateljebild

BYGGNAD

Dryckeskanna

Väska

Vävprov