Föremål

          

Inventarienummer: D26   Sakord: KRUCIFIX , PROCESSIONSKRUCIFIX , KRISTUS

Material: TRÄ
Teknik: SNICKRATPLUGGATMÅLAT
Stil: ROMANSK
Funktion: DYRKAN OCH ÅMINNELSE
Tid: 1200

Deposition från: ÅDALS-LIDENS K:A 

"Processionskrucifix. Träskulptur. Armarna sträckta snett uppåt, fötterna fästa med en spik, ymnigt blodflöde. Å huvudet törnekrona, gyllene ländkläde med blå innersida. Korset grönt med rödbruna sidor. Å de kilformiga ändpartierna målade evangelistsymboler mot röd botten. Å korsets baksida rester av stormönstrig schablonmålning i rödbrunt mot vit botten. Kristi högra underarm till hälften borta. Färgen delvis borta. H. 66 cm. 1200-talet. Från Ådals-Lidens k:a Ångermanland. 1912." (ur lappkatalogen)

"Processionskrucifix. 1200-talets slut. På korsändarna evangelisternas symboler målade. Polykromeringen skadad: korset grönt, karnationen skär, höftklädet guld. Märk de egendomliga fötterna. H. 65 cm. Ådals-Liden, Ångermanland." (ur utställningskatalogen 1912)

Processionskrucifixet betsår av korset och den korsfäste Kristus. Korset har utåt vidgade ändplattor med målade evangelistsymboler. Längst upp finns det en bild av en svart örn (symbol för evangelisten Johannes) med en guldgloria och ett vitt språkband mot röd bakgrund. På Kristus högra sida finns det rester av en bild som föreställer en brun oxe (symbol för evangelisten Lukas) med vingar och guldgloria mot röd bakgrund. På Kristus vänstra sida finns det en bild av ett gult lejon (symbol för evangelisten Markus) med vingar och guldgloria mot röd bakgrund. Ett vitt språkband ligger under lejonets fötter. Längst ner på korset har det troligen funnits en bild föreställande en bevingad människa eller ängel (symbol för evangelisten Matteus) men den är nu nästan helt försvunnen, man kan endast se en del av en vinge vilket. Korset är målat på alla sidor utom de övre delarna som inte är synliga från åskådarens sida.
Kristusfiguren är fäst vid korset med tre spikar; en i varje handflata och en igenom båda fötterna. Hans huvud är vänt nedåt och lätt vridet åt höger. Kristus långa mörkbruna hår faller ner över skuldrorna. En repflätad törnekrona sitter djupt ner i pannan. Taggarna i den grönt målade kronan är helt borta men det finns fortfarande hål efter dem i kronan. Det mörkgråa ansiktet är något avlångt. Näsan är ganska bred och avlång. Ögonen är något skulpterade med målade bruna konturlinjer och en svart i mitten som ger en bild av slutna ögon. Tungt över ögonen ligger tjocka bruna ögonbryn förstärkta med enstaka hårstrån ovanför. En lång, mörkbrun mustasch och ett skägg inramar Kristus små röda och sorgsna läppar. Kinderna är något röda. Hans kropp svänger lite åt höger och verkar mera vila än hänga på korset. Kroppen är något avlång med lite skulpterad bröstkorg och putande mage som delvis försvinner in under det långa ländklädet. Kristus ländkläde är hopsatt med en knut och ett par veck faller ner på högra sidan om livet. En vinkelvikt flik finns kring livet. Flera liknande flikar faller ner över vänstra knäet medan det högra är bart. Ländklädet verkar ha varit målat med röd och svart färg. Det har en blåmålad undersida. Fötterna ligger över varandra. Blodet flödar ner i tjocka blodslingor runt båda benen från sidosåret. Sidosåret på Kristi högra sida är målat i svart. Därifrån rinner det tjocka röda blodet åt alla håll. Händerna är fastspikade med en spik i varje handflatan. Den högra handflatan är borta men den vänstra är kvar. Den är oproportionerligt stor i förhållande till armen. Från ett sår i varje handflata rinner blodet ner över händerna och armarna mot kroppen.


TEKNISK BESKRIVNING
Baserad på okulär beskrivning. Pigmenten är identifierade genom jämförelse med uppstrykningar av kända pigment. Bindemedel är identifierade med löslighetstest. Träslagen är identifierade genom jämförelse med en provsamling kända träslag. 2002 LK.

Dimensioner:
Korsets höjd: 65,5 cm Skulpturens höjd: 31 cm
bredd: 51 cm bredd: 26 cm
djup: 2,7 cm djup: 4 cm

Träslag och trätekniker:
Processionskrucifixet består av ett kors och en Kristusskulptur målade på alla sidor. Kristusskulptur är utformad som en 3/4-dels skulptur. Korset är skuret i furu och sammanfogat halvt i halvt och fixerat med fyra dymlingar och animaliskt lim. Under sammanfogningen finns en furudel infogad på korsets framsida (höjd: 6,5 cm) också den fastsatt med fyra dymlingar. En svängd form på baksidan av den vertikala korsarmen gör att sammanfogningen inte har någon passform. Detta och den infogade furudelen på framsidan tyder på att omarbetats, kanske redan i den ursprungliga verkstaden. En rund dymling (diameter: 1,1 cm) på korsets baksida går in i Kristusskulpturen. Korsets baksida har ett flertal hål och dymlingar som saknar funktion och ett genomgående, sekundärt hål i nedre ändplattan.

Kristusskulpturens armar är separata delar infogade i kroppen, sammanfogningarna är dolda av linneväv. Skulpturens baksida är plan och har en grund urholkning.

Måleri och bladmetaller:
Korset och skulpturen är grunderade på alla sidor med animaliskt lim och krita. Korset har dessutom en grundering av blymönja i linolja direkt på trät under lim-krita grunden. Korsets framsida är partiellt kascherad med linneväv och bemålad med kopparresinat och gult på vulster. Glorian och dess fyrpassindelning är uppdragen med passare i grunderingen och dekorerad med ett schablonerat mönster i bladmetall respektive brunt mot en botten av cinnober eller gult. Ändplattorna har målade evangelistsymboler målade med brunt, gult eller bladsilver med svarta konturer, vita textband, glorior förgyllda med bladmetall på röd bolus mot bottenfärg i cinnober. Korsets kanter är målade i caput mortuum, den högra delen av den horisontella korsarmens underkant är målad i svart. Korsets baksida har ett schablonerat mönster av caput mortuum i limfärg på grundering.

Kristusskulpturens karnation är troligen målad med blyvitt brutet med ockra och rött. Blodflödet är målat med cinnober. Läpparna är målade i cinnober. Ögonlocken är markerade med svart. Håret har ristningar i grunderingen. Ögonbrynen, hår och skägg är målade med brunt. Törnekronan är målad med kopparresinat. Ländklädets utsida är förgyllt med polerat bladmetall (troligen bladsilver med gul lasur) på röd bolus, ländklädets insida är målat med azurit i limfärg på svart undermålning. Skulpturen är fastsatt i korset med tre järnspik. Skulpturens högerhand saknas och en del av en vulst på korset. Skulpturen har partiella bortfall av polykromin; av den nedre evangelistsymbolen finns endast fragment av gloria och en vinge kvar.

Observationer:
Processionskrucifixet är daterat till 1200-talet men tekniken med polerad förgyllning på bolus hänförs till 1300-talet. Det finns inget spår av äldre underliggande förgyllning på dessa partier.


Skriv kommentar

Förnamn Efternamn
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 8 + 3 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter




Upptäck mer


HÄLLRISTNINGAR HÄLLRISTNINGAR ARKEOLOGI

KYRKMÅLNING KYRKA

FÖRENINGSHUS

Nålhus

Påse

Skolplansch