Föremål

    

Inventarienummer: D269   Sakord: SKULPTUR , KRISTUSBILD TILL KRUCIFIX , KRISTUS

Material: EKVIDJE
Teknik: SKURETFLÄTATMÅLAT
Stil: GOTIK
Funktion: DYRKAN OCH ÅMINNELSE
Tid: 1250-1300

Deposition från: NJURUNDA K:A 

"Kristusbild till krucifix. Träskulptur. Huvudet lutat mot vänster. Flätad törnekrona. De nu förlorade fötterna har av benställningen att döma varit fästad över varandra. Långt höftkläde. Armarna borta. Färgen så gott som helt borta. H. 73 cm. 1400-talet ". (ur lappkatalogen)

Huvud med långt brunt hår och ansikte med brunt skägg och brun mustasch samt slutna svartmålade ögon. Hela ansiktet är ljust rödmålat och blodet rinner överallt, även från de slutna ögonen. Sorgset ansikte.
Dateringen bör vara tidigare än 1400-talet, runt 1250-talet.

TEKNISK BESKRIVNING
Baserad på okulär beskrivning. Pigmenten är analyserade genom jämförelse med uppstrykningar av kända pigment. Bindemedel är analyserade med löslighetstest. Träslagen är analyserade genom jämförelse med en provsamling kända träslag.

Skulpturen är utförd som rundskulptur och massiv. Den är skuren i ek i ett stycke och törnekronan är av vidje. Fragment av korsets korsarm är fastsatt med dymlingar på skulpturens baksida.

Skulpturens höjd 72 cm
bredd 22 cm
djup 13 cm

Korset och Kristusskulpturens armar och fötter saknas.

Hela skulpturen, även baksidan, har varit grunderad och bemålad. Grunderingen består av animaliskt lim och krita. Karnationen är utförd i blyvitt i olja brutet med cinnober och med ymnigt blodflöde i krapp. Ländskynket har fragment av azurit och cinnober. LK 1999.


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 1 + 7 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


LUSTHUS FRILUFTSMUSEUM FRILUFTSMUSEUM BOSTADSHUS HERRGÅRD

BIL MAN KVINNA

Å

Kniv

Akvarell

Medalj