Hoppa till innehåll
OBS! Vi har en ny hemsida:
Här
Denna sida är ej aktuell och uppdateras inte.
Start
Upptäck
Skola
Projekt
Om oss
Anpassa sidan
Talande webb
Föremål
Inventarienummer:
D38
Sakord:
SKULPTUR
, S:T OLOF
, HELGON
Material:
TRÄ
Teknik:
SNICKRAT
,
SNIDAT
,
MÅLAT
Stil:
GOTIK
Funktion:
DYRKAN OCH ÅMINNELSE
Tid:
1500-1525
Deposition från
: ULLÅNGERS K:A
"S. Olof. Träskulptur. Stående figur. Å huvudet ursprungligen gyllene krona. Gyllene rustning och mantel, den senare med blå innersida. Kronans tinnar, större delen av högerhanden, vänsterarmen och bitar ur fotstycket borta. H.43 cm. 1400-talet. Dep. fr. Ullångers k:a, Ångermanland." (ur lappkatalogen)
"Helig man med krona och pansar. 1400-talet. Händerna och kronans uddar afslagna. Väl bibehållen förgyllning samt blått. Har tillhört något altarskåp. H. 43 cm. Kulturhistoriska Museet, Hernösand. Dep. från Ullånger, Ångermanland." (ur utställningskatalogen 1912)
Skulpturen föreställer en man som står på en grönmålad träskiva. Han har en krona på huvudet och är klädd i medeltida rustning samt en kappa hängande över axlarna. Rustningens sammansatta harnesk skyddar hans bröstparti och höfter. Rustningen är gulmålad med svart blomdekor. Kappan sveper om hans kropp. Kungen håller upp kappans framstycke under sina armar så att ett par flikar uppstår på varje sida. Ett par tunga veck bildas fram. Kappan är guldmålad på utsidan och blå på insidan. Ett par röda byxor sticker fram under kappans nedre kant. Ett par svarta skor syns också. Skorna är låga och rakt avslutade fram. Kungens ansikte är något avlångt. Han har ett långt, brunt hår och vågigt, brunt skägg. Hans ögon är avlånga med tunna ögonlock. Ögonen har svarta pupiller i brun konturlinje. Ögonfransarna är också svarta. De bruna ögonbrynen har en böjd form. Näsan verkar ha varit stor. Munnen är liten och röd med framhävd nedre läpp. Kinderna är rosiga på den ljusgrå huden. Kronan är ofullständig. Endast kronans ring finns kvar.
Stil och datering.
Skulpturen föreställer en kung, en äldre man med långt hår och skägg. Kungen har inga attribut kvar och därför är det svår att säkerställa kungens "identitet". Kungen kan möjligtvis vara S:t Olof som brukar avbildas som en äldre och skäggig man. Hans attribut är en yxa och en härskarsymbol; ett riksäpple eller ett ciborium som är ett förvaringskärl för konsekrerade oblater. Ett sådant kärl hade en pokalliknande form. S:t Olofs dyrkan har varit mycket stark i Norrland redan i början av 1200-talet. S:t Olof stupade vid Stiklastad i Norge år 1030. Han var en norsk kung som förkristnade Norge och delvis Norrland som på den tiden hörde till Norge. Skulpturen är mycket enkelt utformad med stereotypa skulpturala mönster. Kungens dräkt är typisk för senare hälften av 1400-talet. S:t Olof har långa skor med bred tå. Sådana skor med extremt kort ovanläder och mycket högt bakstycke kallas oxmulesko och är typiska för slutet av 1400-talet. Även polykromin med sina starka färger blått, guld, grönt och svart är utmärkande för den senmedeltida konsten i Norrland.
Litteratur:
Cederlöf Olle, Historiens plogbillar, vapenhistorisk handbok, Malmö 1951.
Jäfvert Ernfrid, En bok om skomakeri, Jönköping 1961.
Kilström Bengt Ingmar, Guds hus, Stockholm 1980.
Svanberg Jan, Från S:t Olof till Martin Luter, Oslo 1975.
TEKNISK BESKRIVNING
Baserad på okulär beskrivning. Pigmenten är identifierade genom jämförelse med uppstrykningar av kända pigment. Bindemedel är identifierade med löslighetstest. Träslagen är identifierade genom jämförelse med en provsamling kända träslag. LK2002.
Dimensioner:
Höjd: 43 cm
Bredd: 15 cm
Djup: 9 cm
S:t Olovsskulpturen är utformad som en halvskulptur med plan baksida. Skulpturen är snidad i ljust lövträ och massiv. Skulpturen är tillverkad i ett stycke, de delar som varit separata delar saknas: vänsterhanden och kronans fem tinnar. Vänsterhanden har varit anstyckad i ett genomgående borrat hål (diameter: 2,3 cm) och kronans tinnar har varit limmade i urtag i kronans framkant. På kronans ovansida finns ett hål (diameter: 2,2 cm). Skulpturen har verktygsspår på skulpturens baksida, undersida och kronans ovansida av rakt eggverktyg (diameter: 4,5 cm) och på undersidan finns också spår av såg. På kronan finns spår av kraftigt böjt stämjärn (bredd: 1,0 cm).
Skulpturens framsida är grunderad med animaliskt lim och krita. Karnationen är modellerad med rosa kinder. Läpparna är röda. Iris är svart med vit pupill och en brun linje runt iris. Ögats form begränsas nertill av en brun linje och det övre ögonlocket av en svart linje med svart ögonfrans. Håret och skägget har en brunorange undermålning och överlaserad med mörkbrunt. Rustningen och mantelns utsida är förgylld med polerat bladguld. Mantelns insida är målad med azurit i limfärg på svart undermålning. Skorna är svarta och strumporna är målade med cinnober. Marksockeln är målad med kopparresinat.
Förnamn
Måste ifyllas!
Efternamn
Måste ifyllas!
Gatuadress
Ort
E-post
Säkerhetsfråga (lös räknetalet)
1
+
5
=
Fel svar!
Måste ifyllas!
Skriv ut
Dela:
Information
Läs mer om föremålssamlingen
Upptäck mer