Föremål

        

Inventarienummer: D49   Sakord: SKULPTUR , BISKOP , SITTANDE BISKOP

Material: EK
Teknik: SNIDATGRUNDERATMÅLAT
Stil: ROMANSK
Funktion: DYRKAN OCH ÅMINNELSE
Tid: 1200-TAL

Deposition från: ANUNDSJÖ K:A 

"Biskop. Träskulptur. Sittande figur. Över tvenne plagg en mässhake i nu gulgrön färg, röd innersida. Mitra med två hängande band baktill. Å fotstycket romansk bladranka. Nässpetsen, händerna och bänkens sidopartier borta. Färgen så gott som helt borta. H. 85 cm. 1200-talet. Dep. fr. Anundsjö k:a Ångermanland 1912." (ur lappkatalog)

"Biskop. Omkr. 1300. Sittande. Armarna förlorade, polykromeringen förstörd. Obs. bladrankan på sockeln. H. 84 cm. Kulturhistoriska Museet, Hernösand. Dep. från Anundsjö, Ångermanland." (ur utställningskatalogen 1912)

Litteratur: Cornell, Henrik, Utställning af äldre kyrklig konst. Hernösand 1912.
Roosval, Johnny, Utställningen af äldre kyrklig konst i Hernösand 1912. Stockholm 1914.


TEKNISK BESKRIVNING
Baserad på okulär besiktning. Pigmenten är identifierade genom jämförelse med uppstrykningar av kända pigment. Bindemedel är identifierade genom löslighetstest. Träslagen är identifierade genom jämförelse med en provsamling av kända träslag.

Skulpturen är skuren i ek och utformad som ¾-delsskulptur, dorsal saknas. Skulpturen är skuren i ett stycke i ekstockens kärnved med en kraftig nischformad urholkning på baksidan. Vid urholkningen har skulpturen skurits igenom, dessa hål har satts igen med två trädelar fixerade med järnspik och dymlingar. På skulpturens baksida finns avbrutna dymlingar och hål avsedda för skulpturens fastsättning i dorsalen. Skulpturens mitra har på ovansidan hål efter tappen som utgjort handtag vid skulpturens bemålning. Verktygsspår finns på skulpturens undersida av rakt eggverktyg och i urholkningen av rakt eggverktyg, bredd 6 cm och böjt eggverktyg bredd 2,5 cm. På bänkens sidor finns ristningar med kniv för att få bättre fäste vid limning.

Skulpturens höjd: 85 cm
bredd: 32,5 cm
djup: 32,5 cm
Urholkningens djup: 23 cm
höjd: 57 cm

Skulpturen saknar dorsal, sidodelar till tronen, delar av näsa och händer.

Skulpturens framsida och sidor har varit grunderade och bemålade. Bemålning och grundering har omfattande bortfall. Mässhakens utsida är grön, målad i kopparresinat med röda streck längs kanterna. Mässhakens insida är röd, målad med krapplack i limfärg på en undermålning av blymönja. Alban är målad i limfärg med vitt brutet med rött. Skorna är röda, målade i caput mortuum-ton. Karnationen är målad i oljefärg med blyvitt brutet med rött. Karnationen är ommålad på ny grundering. Sockeln har fragment av rött och grönt. Bänken är röd, målad i limfärg. LK.1999.


Skriv kommentar

Förnamn Efternamn
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 4 + 3 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter




Upptäck mer


NATTVARDSKÄRL KALK KYRKA KYRKOINVENTARIE

FRILUFTSMUSEUM FÖNSTER

BONDGÅRD BOSTADSHUS

Separator

Beklädnadstyg

Textilprov