Föremål

        

Inventarienummer: D54   Sakord: SKULPTUR , S:T MIKAEL

Material: LövträFuru
Teknik: SNICKRATSNIDATMÅLAT
Stil: GOTIK
Funktion: DYRKAN OCH ÅMINNELSE
Tid: 1500-1525

Deposition från: SKOGS K:A 

"S.Mikael. Träskulptur. Fotsid gyllene dräkt med blå innersida. Mantel i samma färger. Tvänne band i kors över bröstet. Långa dekorativt formade vingar. Trampar på bevingad drake. Står i skåp med rött ryggstycke och grönt sidostycke. Gyllene, mönstrad gloria. Baldakinverket borta och vänster sidostycket. Trebrutet fotstycke med inskrift "help :: Maria help". Skåpets h. 154 cm., skulpturens h. 97 cm. 1500-talets början. Från Skogs k:a Ångermanland." (ur lappkatalogen)

"St. Mikael i skåp. 1500-talets början. Skåpet defekt. Mikaels vingar äro mycket långa och smala. På predellan en inskrift: hielp, Maria, hielp. På bilder från början af 1500-talet äro inskrifter, som anropa något helgon om hjälp mycket vanliga. H. 98 cm. Kulturhistoriska Museet, Hernösand. Dep. från Skog, Ångermanland." (ur utställningskatalogen 1912)

TEKNISK BESKRIVNING
Pigmenten är analyserade genom okulär besiktning och jämförelser med uppstrykningar av kända pigment. Bindemedlen är identifierade med löslighetstest. Träslagen är identifierade genom okulär besiktning. LK 2002.

Stående manlig träskulptur med förgylld tunika och mantel. Skulpturen har korslagda band över tunikan och långa dekorativt formade vingar. Mansfiguren trampar på en bevingad drake. Skulpturen står i ett skåp utan dörrar, troligen en dorsal. Dorsalen har rött ryggstycke med förgylld gloria och ett schablonerat mönster. Sidostycket är grönt med svart kant. Dorsalen har en trebruten sockel målad i rött och med en svart text på vit botten: "help maria help". Baldakintak och ett sidostycke saknas.

Dimensioner:
Dorsalen
Höjd: 153,5 cm
Bredd: 62 cm
Djup: 20 cm

Skulpturen
Höjd: 97 cm

Trätekniker:
S:t Mikaelskulpturen med drake och marksockel är skuren i lövträ i ett stycke. Drakens huvud och helgonets högerhand har varit separata delar som har gått förlorade. Helgonskulpturen har en avsågad tapp i hjässan. Skulpturens vingar är separata delar, skurna i lövträ. Vingarna är fastsatta på skulpturens baksida. Skulpturen är fastsatt i ryggstycket med två kraftiga järnspik.

Dorsalen är tillverkat i furu. Ryggstycket består av två 18-22 mm tjocka brädor 16,5 respektive 32 cm breda. Sidostycket är vinklat mot ryggstycket och fastsatt i detta med 6 fyrkantiga dymlingar.
Sockeln består av två liggande och tre kantställda brädor. Delarna är sammanfogade och sockeln är fastsatt i ryggstycket med fyrkantiga dymlingar.

Målning och ytbehandling:
Helgonskulpturen är grunderad. Tunika och mantel har många och varierade mönster ristade i grunderingen på band och kanter. Skulpturens tunika, mantel och vingar domineras av förgyllning med polerat bladguld på rödorange bolus. På undanskymda partier har guldet ersatts med bladsilver som har oxiderat. Vingarna har partier målade i blått och rött (troligen azurit i lim på svart undermålning respektive cinnober). Mantelns insida är blå: azurit i limfärg på svart undermålning. Skon är röd. Karnationen är ljus, målad i oljefärg med läppar, haka och kinder modellerade i rött. Handen har en undermålning i blymönja. Håret är målat i brunt på orange undermålning. Draken är grunderad och har spår av orange och röd bemålning.

Dorsalens ryggstycke har en tunn grundering med ett schablonerat mönster i zwischgold på röd botten, ton som cinnober. En linneremsa täcker skarven mellan brädorna i överkant av ryggstycket. Glorian är uppdragen med passare, dekorerad med ett ristat mönster i grunderingen och förgylld med polerat bladguld på rödorange bolus samt mattförgyllt med metallfolierna guld och silver lagt i lim.
Sidostycket är grönmålat på insidan, troligen kopparresinat. Framkanten är svart med mattförgyllda stjärnor. Sockelns kantställda brädor är grunderade och dekorerade med ett S-format schablonerat mönster i zwischgold på röd botten, ton som cinnober, och en svart text målad direkt på grunderingen. De målade ytorna har avgränsats med ristningar i grunderingen. Skåpets baksida har en tunn målning av vit limfärg.

S:t Mikaelskulpturen har aldrig målats om eller retuscherats, den bemålning som finns kvar är original.

Saknade delar:
S:t Mikaelskulpturen saknar högerhanden och attribut. Draken saknar huvud. Dorsalen saknar baldakintak och ett sidostycke samt delar till sockeln.

Tidigare åtgärder:
Skulpturen är omnämnd i en kostnadsberäknig av konservator Sven Dahlén från år 1963 som förvaras i Länsmuseets arkiv. Inga uppgifter finns om vilka material och metoder som kom till användning. Antikvarisk-topografiska arkivet i Stockholm har inga uppgifter om konservering av skulpturen.
Skulpturen har inga spår av konservering, konserveringsmaterial eller retuscher. Troligen har skulpturen undgått Dahléns standardbehandling med vax.

Skulpturen flyttades in från Murbergskyrkans vind till kyrkliga magasinet i nya länsmuseibyggnaden år 1995 och färgresningar transportsäkrades då med en 2-procentig gelatinlösning och japanpapper.

Källa:
Konserveringsrapport 1999-03-17, diarienummer 338-98.


Skriv kommentar

Förnamn Efternamn
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 7 + 5 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter




Upptäck mer


HÄLLRISTNINGAR ARKEOLOGI

BAROMETER SPEGEL

LADUGÅRD UTHUS

Skolplansch

Stol

Skolplansch