Föremål

        

Inventarienummer: D6   Sakord: SKULPTUR , MADONNA , MADONNA

Teknik: SKURETSNICKRATMÅLAT
Stil: GOTIK
Funktion: DYRKAN OCH ÅMINNELSE
Tid: 1275-1375

Deposition från: SJÄLEVADS K:A 

"Madonna. Träskulptur. Sitter i frontal ställning å bänk. Huvudet något litet lutat mot höger. Detta har kronring med 3 ringformade fördjupningar. Från huvudet nedhänger ett kläde, som övergår i en mantel, å kroppens framsida något dragen mot höger. Barnet i fotsid dräkt sitter på vänsterknät. Barnets huvud och vissa sidodelar av bänken borta. All färg borta.
H. 134 cm. Omkring 1300 Dep. fr. Själevads k:a, Ångermanland. 1912." (ur lappkatalogen).

"Madonna, omkr. 1300. Sittande. Polykromeringen helt och hållet förstörd. I halsen gropar, i hvilka smycken suttit infattade. Manteln är sluten och stiger upp omkring madonnans hufvud. Barnets hufvud och högra arm förlorade. Själevad, Ångermanland." (ur utställningskatalogen 1912)

Madonnans mantel bildar en V-formad halslinning, sveper tätt runt benen och på sidorna bildas en rad av små veck. Vid halsen finns tre runda fördjupningar efter en utsmyckning liknande den som har funnits på kronan. Madonnans högra hand har hållit i något som nu är borta. Det som är kvar är ett hål i den knutna handen. Madonnans hår är vågigt och syns under huvudbonaden. Näsan och en del av hakan är avslagna. All färg är borta.

Litteratur: Cornell, Henrik, Utställning af äldre kyrklig konst 1912, Hernösand. Katalog.
Roosval, Johnny, Utställningen af äldre kyrklig konst i Hernösand 1912.


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 8 + 8 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


MUSEUM BOSTADSHUS TAKMÅLNING MUSEIFÖREMÅL HERRGÅRD

NYKTERHETSLOGE

LOGE

Duk

Mimeograf

Vävprov