Föremål



Inventarienummer: D64   Sakord: PREDELLA

Material: TRÄ
Teknik: SNIDATMÅLAT
Stil: GOTIK
Funktion: DYRKAN OCH ÅMINNELSE
Tid: 1500-1550

Deposition från: GUDMUNDRÅ K:A 

"Kristi gravläggning. Träskulptur. Kristus i sveplinne och 9 st apostlar. Vid sidorna strävpelare och gotiska ornament. Färgrester av guld, silver, blått, rött. Har antagligen utgjort ett predellaparti. H. 42 cm., br. 146 cm. 1500-talets början. Från Gudmundrå k:a Ångermanland. 1912." (ur lappkatalogen)

"Kristi grafläggning, ett arbete af någon provinskonstnär på 1530-talet. Polykromeringen förstörd, Af samma hand som föregående. H. 72 cm. L. 147 cm. Gudmundrå, Ångermanland." (ur utställningskatalogen 1912)

Två människor håller på att lägga Kristus i en enkel kista. Tre personer, två kvinnor och en okänd :(huvudet är borta) står bakom kistan. Fyra män, två på varje sida av kistan står framåtvända. Färgen är nästan borta.



TEKNISK BESKRIVNING
Baserad på okulär beskrivning. Pigmenten är identifierade genom jämförelse med uppstrykningar av kända pigment. Bindemedel är identifierade med löslighetstest. Träslagen är identifierade genom jämförelse med en provsamling kända träslag. LK 2000.

Dimensioner:
Höjd: 42 cm
Bredd: 145 cm
Djup: 9 cm

Reliefen är skuren i lind, i ett stycke, 39 till 41 cm bred. På reliefens underkant finns en avsmalnande list i furu fastsatt med två järnspik. Reliefens baksida har verktygsspår av bila (bredd: 15 cm).

Reliefens framsida är grunderad med animaliskt lim och krita. Karnationen är mörk, målad i vit oljefärg bruten med gult och rött. Karnationen är tonad mot rött vid kinder, haka och vid hårfäste. Läpparna är röda. Blod i Kristusfigurens ansikte är målat med cinnober. Figurernas hårfärg är brun eller svart över en matt förgyllning med bladguld. Figurernas mantlar är troligen förgyllda med polerat bladsilver laserat med gult över en orange bolus. Mantlarnas insidor är målade med azurit i limfärg på svart undermålning. De kvinnliga helgonen bär dok och haklin i vitt. Kistlockets insida är målat svart med limfärg. Strävpelarna har fragment av svart, gul och grön (kopparresinat) bemålning samt matt förgyllning med bladguld. Stävpelarna har en ristning i trät där en dekoration eller figur varit fastsatt.

Källa:
Konserveringsrapport 2000-09-14, diarienummer 579-99.


Skriv kommentar

Förnamn Efternamn
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 8 + 5 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter




Upptäck mer


VÄRDSHUS

ELEKTRIKER MAN

HAMN STADSVY

Tapetprov

Fickur

Glasögon