Hoppa till innehåll
OBS! Vi har en ny hemsida:
Här
Denna sida är ej aktuell och uppdateras inte.
Start
Upptäck
Skola
Projekt
Om oss
Anpassa sidan
Talande webb
Föremål
Inventarienummer:
D66
Sakord:
KRUCIFIX
, TRIUMFKRUCIFIX
, KRISTUS
Material:
TRÄ
Teknik:
SNICKRAT
,
SNIDAT
,
MÅLAT
Stil:
GOTISK
Funktion:
DYRKAN OCH ÅMINNELSE
Tid:
1400-1450
Deposition från
: SÄTTNA K:A
"Triumfkrucifix. Träskulptur. Huvudet böjt mot kroppens högra sida. Armarna utsträckta i det närmast rätt åt sidan. Kroppen något hopsjunken. Fötterna fästa över varandra med 1 spik. Rester av röd färg å ländklädets innersida. Korsarmarna slutar i rundlar med fyrsidiga fördjupningar och utskjutande hörnpartier. Övre korsarmar borta. Färgen helt borta (med undantag av en flik av ländklädet). H.190 cm. 1400-talet. Från Sättna k:a, Medelpad. 1912." (ur lappkatalogen)
"Krucifix. Omkr. 1500. Kroppens H. 132 cm. Sättna, Medelpad." (ur utställningskatalogen 1912)
Kristus kropp är fastspikad i korset med hjälp av tre spikar, en i varje handflata och en i båda fötterna. Huvudet är vänt något åt höger och nedåt. Kristus långa hår faller ner i vågor över axlarna. Ansiktet är avlångt. Det har en hög panna och en spetsig haka. En stor näsa övergår vid näsroten i tjocka ögonbryn. Ögonen är små och mandelformade. Munnen är liten och verkar sammanbiten. Kroppen är avlång. Bröstpartiets breda skuldror slutar med skulpterade jämnlöpande revben. Mellangärdet finns nästan inte över den insjunkna magen. Ländklädet är långt, ända till knäna. Ländklädet är hopvikt på högra sidan där ett par tjocka veck faller ner. Några flikar bildas framtill. Kristus högra fot är fastspikad över hans vänstra. Armarna är raka och oproportionerligt smala. Kroppen är något hopsjunken.
Korset består av tre armar. Armarna är avslutade med utåt vidgade runda ändplattor. I varje platta finns en romb. Korset har suttit i en tvärbjälke som kallas Trabes. Därför är den nedre korsarmen avslutad med en spets. En avrundad bräda finns bakom Kristus huvud där hans gloria troligen har funnits från början. Korset är rakt och har inga tecken på någon dekoration. Dessa ovannämnda drag är typiska för 1300-talets stil att återge den korsfäste Kristus på. Det är också möjligt att stilen var aktuell i Norrland även en bit in på 1400-talet.
Det stora krucifixet har stått på tvärbjälken, Trabes, och triumfkrucifixet har ingått i ett korskrank som har funnits i kyrkorummet framför altaret i koret. Korset med tre armar kallas taukors och är ett av de kristna kors som var typiska under bl.a. medeltiden.
Kristusfiguren är mycket stor. Hans ansikte visar mildhet och sorg. Den magra och seniga kroppen förtydligar ytterligare Kristi lidande. Utförandet av krucifixet visar inga tecken på ett utländskt arbete. Det är förmodligen inhemsk tillverkning.
Litteratur:
Nordman, C.A., Medeltida skulptur i Finland. Helsingfors, 1964.
Förnamn
Måste ifyllas!
Efternamn
Måste ifyllas!
Gatuadress
Ort
E-post
Säkerhetsfråga (lös räknetalet)
5
+
6
=
Fel svar!
Måste ifyllas!
Skriv ut
Dela:
Information
Läs mer om föremålssamlingen
Upptäck mer