Föremål

                

Inventarienummer: D68   Sakord: SKULPTUR , BISKOP

Material: FURUJÄRN
Teknik: SNICKRATSNIDATMÅLAT
Stil: GOTISK
Funktion: DYRKAN OCH ÅMINNELSE
Tid: 1450-1500

Deposition från: SÄTTNA K:A 

"Biskop. Träskulptur i skåp. Grön mitra med guldkanter. Alba med röd isättning nedtill. Mässhake i silver med kors och kanter i guld. Gyllene, lockigt hår. Högerhanden har två fingrar välsignande uppåt sträckta. Vänsterhanden håller en nu fragmentarisk kräkla. Skåpets baldakinveck borta. Hög predella, högra dörren bevarad, har å innersidan målningar: Kristi uppståndelse, S. Petrus, S. Laurentius. Skåpets andra dörr borta. Ryggstyckets färg borta. Skåpets h. 130 cm. 1500-talets början. Från Sättna k:a Medelpad 1912." (ur lappkatalogen)

"Biskop i skåp. 1500-talets början. Biskopen höjer välsignande två fingrar. Skåpet defekt, endast den ena dörren finnes i behåll. Målningarna föreställa: Kristus uppstigande ur grafven, väktarna sitta sofvande på sidorna, samt tvänne apostlar, den ene Petrus med nyckeln. Bildens h. 78 cm. Sättna, Medelpad." (ur utställningskatalogen 1912)

Biskopen sitter framvänd på en bänk i rött och gult och har en avrundad sockel i grönt under sina fötter. Polykromin är välbevarad. Ansiktet har små röda läppar, rosiga kinder och mandelformade svarta ögon samt rödbruna ögonbryn. Målningar på dörren föreställer den uppståndne Kristus klädd i en röd mantel med en segerfana i vänstra handen och högerhanden i välsignelseställning. Tre sovande soldater som skulle vakta graven finns runt Kristus gestalten. Målningen under föreställer S:t Petrus klädd i röd dräkt och grön mantel och han håller en röd bok i högra handen och en nyckel i den vänstra. S:t Laurentius är klädd i vit och röd dräkt och håller ett halster i sin vänstra hand. De båda helgonen är barfota. Målningar och även skulpturen är dekorerade med schablonmålningar i svart på röd botten.


TEKNISK BESKRIVNING
Baserad på okulär beskrivning. Pigmenten är identifierade genom jämförelse med uppstrykningar av kända pigment. Bindemedel är identifierade med löslighetstest. Träslagen är identifierade genom jämförelse med en provsamling kända träslag. LK 2002.

Dimensioner:
Skåpets höjd: 131,5 cm Skulpturens höjd: 78,5cm
bredd: 50 cm bredd: 30 cm
djup: 35 cm

Beskrivning:
En biskopsfigur sitter på en tron utan ryggstöd. Han håller höger hand i välsignelsegest och vänster hand håller en nu saknad kräkla. På huvudet har han en mitra och han är klädd i vit alba under en mässhake i silver med guldkors. Biskopen sitter i ett skåp med hög sockel i rött och grönt, utåtvinklade sidstycken och dörrar som ska mötas i en trekantsspets. Höger dörr saknas. Vänster dörrs insida har överst en bild av Kristi uppståndelse. En blödande Kristus med korsgloria och mantel, har höger hand i välsignelsegest och håller en segerfana i vänster. Vid hans fötter finns tre sovande soldater. Det undre motivet består av två helgon: S:t Petrus, med en bok i höger hand och en nyckel i den vänstra, samt S:t Laurentius med ett halster i vänster hand. Bakgrunden är täckt av ett schablonerat fiskblåsmönster, liksom skåpets sidstycken och sockel. Ryggstycket har troligen haft motsvarande mönster. Dörrens utsida har stora schablonmönster. Baldakin och krön saknas.

Teknisk beskrivning:
Skåpet är tillverkat i furu. Ryggstycket består av en enda bräda. Det är högt och smalt, med en bredare del nertill bakom sockeln. Från baksidan går fyra stora spikar in i sockelns övre bräda och en in i varje sockelsidstycke. Ytterligare fyra stora spikar går in i skulpturen. En decimeter från överkanten sitter två genomgående dymlingar, som sticker ut något på framsidan. Troligen har de hållit baldakinen. Skåpsockeln är rektangulär och hög, med strävpelare i alla hörn. De främre är vinklade utåt, medan de bakre sitter vinkelrätt mot sidan. På dessa vilar den utskjutande delen av sockelns övre bräda. Denna är rektangulär med avskurna hörn framtill och fasade kanter på ovansidan. Brädan är fäst från ovansidan med två stora spikar ner i de främre strävpelarna, samt två ner i sockelns framstycke.

Sidstyckena är mycket smala och snedställda utåt i en vinkel som motsvarar sockelbrädans avskurna hörn. De går ner i var sin skåra i denna och är fästade mot ryggstycket från sidorna, med tre spik i varje. Sidstyckena har vardera två gångjärn. Deras beslag är nedsänkta i trät på utsidan och fästade med spik mot skåpets insida. Gångjärnens cylindrar vilar i långsmala utskärningar i ytterkanterna.

Vänster skåpdörr har motsvarande gångjärn fästade på dörrens insida och spikade mot utsidan. En handsmidd spik utan huvud håller ihop de övre gångjärnen, en modern spik de nedre. Dörrens nederkant är ditfogad separat. Framkanten, som ska möta den andra dörren i en vinkel, är mjukt avfasad. Där finns ett litet hål strax under mitten och en järnögla.

Skåpets överstycke har formen av en femhörning med spetsen fram. Det är fäst med spik från ryggstycket och sidstyckena. På ovansidan längs framkanterna finns en grund, 2,5 cm bred nerskärning med fyra små, runda hål, där krönet varit fäst. Ovansidan har spår av ett 2 cm brett eggverktyg. En lapp fäst med två häftstift har texten:

Helig biskop
1500-talets
början
Sättna kyrka
Medelpad.

Biskopen är utförd som halvskulptur i ljust lövträ. Händerna är anstyckade och vänster hand, som hållit en kräkla, griper kring ett två centimeter stort hål. En grop i albans fåll visar var staven vilat. Tronen och den halvcirkelformade marksockeln är skurna i samma stycke som figuren. I mitrans mitt finns en avsågad tapp.

Grunderingen består av animaliskt lim och krita. Av ryggstyckets bemålning finns nästan inget kvar, men rester av polykromi finns bevarad i nederkanten bredvid skulpturen, vilket antyder ett schablonmönster i caput mortuum mot botten i kopparresinat. Glorian har rester av ljust röd bolus och små spår av förgyllning. En ritsad linje markerar skulpturens kontur.

Sockeln har alla skarvar mellan sidor, strävpelare och sockelbrädan täckta med linneväv. En remsa löper också längs hela nederkanten, även över strävpelarnas nederkanter. Hela sockeln är grunderad och bemålad. Sidor, framstycke och sockelbrädans undersida har rester av grön bemålning med rött schablonmönster, motsvarande ryggstyckets. Strävpelarna och sockelbrädans avfasning är målade i cinnober. Dess ovansida har rester av caput mortuum med svart schablonmönster. Likadant måleri finns välbevarat på insidan av sidstyckena. Överstyckets insida är målad med cinnober, förutom en halvcirkelformad yta som dolts av baldakinen.

Vänster dörrs insida har en cinnoberröd bård med svart mönster som ramar in de två bildfälten. Bården längs långsidorna har ett stiliserat meandermönster. Den övre bildens Kristus har en gul korsgloria med rött kors och bär en röd mantel med grönt foder. S:t Petrus bär röd tunika med grön mantel och S:t Laurentius en vit och röd dräkt. Petrus nyckel och soldaternas hjälmar har rester av försilvring. Båda har gula glorior med svart mönster. Bakgrunden är densamma som på sidstyckenas insidor. Dörrens utsida är målad i limfärg, med stora, röda schablonmönster på vit botten. Linneväv är limmad över gångjärnsbeslagen på dörrens in- och utsida, samt över den ditsatta nederkantens skarv.

Sidostyckenas utsidor och en bit ut på baksidan är målade i caput mortuum. De främre kantsidorna har ett stiliserat meandermönster i gult mot röd botten. På baksidan och på utsidan av det vänstra sidostycket står inventarienumret, D 68, skrivet med bläck.

Biskopen har en ljust rosa karnation, samt distinkta ljusröda kindrosor och läppar. De mandelformade ögonen är markerade med svartbrunt medan iris och pupiller är svarta. Ögonbrynen är rödbruna. Det lockiga håret är mattförgyllt och mitran är grön med mitt- och kantbårder i guld. Den vita alban har ärmslut och mittbård i cinnober med svart mönster. Mässhaken är försilvrad, med en gul fernissa över och har ett kors i guld med gröna kontur- och mittstreck. Den vida halskragen är förgylld på utsidan och röd på insidan. Fodret har rester av mörkgrönt. Skorna är svarta. Tronen är målad i cinnober med sockel och listverk i gult med svarta streck. Marksockeln är målad med kopparresinat.

Saknade delar:
Baldakin och krön, samt höger dörr saknas. Kräklan är också borta. Sockelns bottenplatta saknas.

Konserveringsrapport finns Dnr 363-01 daterad 2002-03-25.


Skriv kommentar

Förnamn Efternamn
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 9 + 3 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter




Upptäck mer


FRIKYRKOINTERIÖR FRIKYRKA

GRUPPORTRÄTT

LANDSBYGDSBEBYGGELSE ÄLV

Lakan

Linfäste

Skolplansch