Föremål

        

Inventarienummer: D8   Sakord: SKULPTUR , BISKOP , HELIG MAN

Material: LÖVTRÄ
Teknik: SKURETSNIDATMÅLAT
Stil: GOTIK
Funktion: DYRKAN OCH ÅMINNELSE
Tid: 1400-TAL

Deposition från: VIBYGGERÅ K:A 

"Biskop. Träskulptur. Å huvudet mitra. Fotsid alba, däröver dräkt med sprund i sidorna. Mässhake med ursprungl. förgylld, nu till grönt mörknad översida, rester av blått å innersidan. Högra underarmen och vänstra handen borta. Färgen till större delen borta. H.90 cm. 1500-talets början. Dep. fr. Vibyggerå k:a, Ångermanland, 1912." (ur lappkatalogen)


TEKNISK BESKRIVNING
Baserad på okulär besiktning. Pigmenten är identifierade genom jämförelse med uppstrykningar av kända pigment. Bindemedel är analyserade med löslighetstest.

Skulpturen är utformad som halvskulptur, dorsal saknas. Skulpturen är skuren i lövträ (troligen björk) i splintveden och har en grund V-formad urholkning på baksidan (urholkningens djup: 6,5 cm och höjd: 73 cm). Höger underarm som saknas har varit utformad som en separat del, tappad och limmad till skulpturen. På mitrans översida finns en avsågad tapp i furu med tydlig kärna. På skulpturens baksida finns en avbruten kraftig dymling som utgjort skulpturens fastsättning i dorsalen.
Verktygsspår 12 och 16 cm breda finns i urholkningen av rakt och svagt böjt eggverktyg (yxa respektive bila) och på skulpturens undersida av rakt eggverktyg. Ristning med kniv finns vid höger underarms infästning.

Skulpturens höjd: 90 cm
bredd: 27 cm
djup: 13 cm

Skulpturen saknar höger underarm, del av vänsterarm, attribut och dorsal.

Grunderingen av animaliskt lim och krita är tunn och täcker skulpturens framsida, undantaget sockeln. Skulpturens polykromi är fragmentariskt bevarad. Mässhaken har ursprungligen en tunn grundering med orange bolus och polerat bladguld och ett parti mitt fram i brösthöjd med ljust gult, ton som ockra. Hela mässhaken är övermålad med grönt (kopparresinat) och ett skikt med harts som har mörknat betydligt. Mässhakens insida är blå, målad i azurit i limfärg på svart undermålning. Håret är svart, på en orange undermålning av blymönja. Karnationen ligger på en tjock grundering och är målad med oljefärg, blyvitt brutet med rött. Sockeln och mitrans ovansida är intonade i rött direkt på trät. LK 1999.


Skriv kommentar

Förnamn Efternamn
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 5 + 1 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter




Upptäck mer


MUSEIFÖREMÅL BOSTADSHUS FRILUFTSMUSEUM HERRGÅRD

KAPELL KLOCKSTAPEL

BARRSKOG

Teckning

Matta

Kjolväska