FöremålInventarienummer: D85   Sakord: MÄSSHAKE , PIETÁ

Material: SIDENLINNEYLLE
Teknik: SYTTBRODERAT
Tid: 1500-1530

Deposition från: RESELE K:A 

"Mässhake, med broderier, troligen svenskt arbete omkr. år 1500."
Af blekbrun 1700-tals sidendamast fodrad med mörkbrun lärft. Dekorerad med breda i guld och silke broderade bårder, å bröstsidan löpande i vådens mittlinje, å ryggsidan bildande ett kors. De i brodriet framställda figurerna äro inramade af sengotiska baldakiner, vridna sidokolonner, rutade golf. Bröstsidans figurer ofvanifrån: aposteln Thomas med vinkelhake (i legenden var Thomas byggmästare), ett kvinnligt helgon med ciborium? (Karin af Vadstena?) Aposteln Judas Thaddeus med knölpåken, hans martyrieverktyg. Ryggsidans bilder uppifrån nedåt: Jungfru Maria vid korsets fot med Sonens lik, evangelisten Johannes i en ställning som tyder på att han tänks stående vid den korsfästes sida, Petrus med nyckeln. På korsets tvärarm: t.v. Thomas (obs. för andra gången!) t.h. Maria Magdalena med smörjelseburken. Broderierna ha tydligen ursprungligen varit på annat sätt monterade och tydligen tillhört minst två olika mässdräkter. Broderiet mycket nött, allt guld försvunnet.
H. 120 cm.
Resele, Ångermanland."
(ur utställningskatalogen 1912)


Mässhake av gulbrun sidendamast.
Damasten har granatäpplemönster med bl a pinjekotte, tistel, kronor och en liten urna med bladrankor sammanhållna av mediciringen. Mässhaken har avrundade nedre kanter och är dekorerad med ett kors på ryggen och en broderad bård på framsida. Korset har i mitten en Pietáframställning. Marias klänning är röd och manteln blå med kantbård i guld, på huvudet har hon ett benvitt dok. Kristus ländkläde är benvitt och hela kroppen har brunsvarta konturer.
I högra korsarmen helgon i halvfigur, förmodligen Maria Magdalena med ask. Hon har gyllene klädnad, gul mantel med ljusblått foder, ansiktet är bortnött men det långa bruna håret bevarat. Glorian skär över kantbården. I vänstra korsarmen aposteln Thomas i halvfigur med vinkelhake och bok. Han är klädd i gul och blå mantel med gult och grönt foder. Glorian skär över kantbården.
Under Pietá ett helgon utan attribut i tillbedjande ställning. Det kan eventuellt vara aposteln Johannes. Han har gyllene klädnad, gul mantel med gult foder, väl bevarat ansikte med gulgrönt hår. Nederst på korsarmen aposteln Petrus med nyckel och bok, iförd gyllene klädnad, blå mantel med gult foder. Ansiktet är nött.
Bården fram har överst aposteln Thomas med vinkelhake. Han är klädd i gul mantel. Hans ansikte är fintecknat men håret är bortnött. I mitten Maria Magdalena med smörjelsekärl. Hon är klädd i gyllene klänning med röda konturer, grön mantel. Hon har långt, rött hår. Nederst aposteln Judas Taddeus med klubba och bok. Hans dräkt är i guld med blå skuggor och konturer, gulbrun mantel med grönt foder. Han har gult hår och tveskägg. Alla figurer är applicerade på gul grund på korsstammen och bården fram, omgivna av arkitektur; rutigt golv i grönt, på sidorna kolonnetter som bär upp enkla valvbågar.


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 2 + 1 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


LADA

MUSEIFÖREMÅL DRYCKESKÄRL

LANDSVÄGSBRO ÄLV

Kudde

Teckning

Teckning