Föremål



Inventarienummer: D93   Sakord: RELIKSKRIN

Material: TRÄ
Teknik: SNICKRATSNIDATMÅLAT
Stil: ROMANSK
Funktion: DYRKAN OCH ÅMINNELSE
Tid: 1150-1200

Deposition från: SKOGS K:A 

"Relikskrin. Trä. Har form av en byggnad med sadeltak. Å gavelspetsarna kors, det ena borta. Längs taknocken takkam med inskuren ornering, å ena sidan romansk bladslinga, å andra sidan kortare slingor, som kedjelikt haka i varandra. Ena takfallet har varit löstagbart och fästat medels två träpluggar. Takfallet nu borta. Å långsidan nedanför nämnda takfall har "väggen" fönsterlik, rundbågig insänkning, på ömse sidor dörren snitt, som antagligen skola ge föreställning om valvpelares övergång till valv. Står på fyra med inskärningar försedda fötter. Färgen fragmentariskt bevarad. Fötterna och undersidan har varit röda (gärdlor ? å de förra i gult), skrinet i övrigt i förgyllning. H. 24, l 17, br. 12 cm. 1200-talet. Från Skogs k:a. Ångermanland." (ur lappkatalogen)

Relikskrinet står på fyra fyrkantiga ben, målade med röd färg utom benens mittparti som är målade med guldfärg och utgör ett slags dekorativt element i en enkel geometrisk form. Relikskrinets form liknar en byggnad med sadeltak där en takkam går längs takåsen. Gavlarnas ändar är skurna i form av ett mjukt format kors. Takkammen har två ornamentala rankor i plattrelief; den ena med en rent vegetativ rankform, den andra med bandslingor. Den vackra bladrankan dekorerar takkammens frontala sida medan den andra pryder baksidan. Baksidans bandslinga har varit målad med guldfärg på krederingen vilket gjorde att reliefen försvann. Det finns ett litet hål i takkammens mittparti på framsidan förmodligen har något suttit där från början. Skrinets väggar är raka och målade med guldfärg på ganska tjock kredering. Endast skrinets frontala vägg har en dekor skuren i trä. Dekoren föreställer en dörr i romansk stil mellan V-formade linjer på var sin sida av dörren. Denna dekor skulle enligt museets tidigare beskrivning "ge föreställning om valvpelares övergång till valv". Den frontala väggen har varit målad med guldfärg, troligen med ett rött mönster på. Målningen täcker delvis reliefen, utom dörren som är synlig under målningen. En mörk och delvis svart rand inramar skrinets frontala och bakre väggar. De ser ut som om randen har uppstått efter något som har varit klistrat på väggarna. Relikskrinets sadeltak har troligen varit målad direkt på träet, dvs utan kredering. Gavlarnas smala kanter, som låg bakom "taket" vid frontala väggen, är rödmålade. Två pluggar sticker ut ur gavlarnas sidokanter. Troligen har pluggarna använts för att fästa den sneda takdelen. Det finns en rektangulär planka i skrinets golv. Plankan är fastsatt med några pluggar.

Stil och datering. Relikskrinet från Skog kyrka är ganska unikt i den bemärkelsen att det enbart är gjort av trä. Sådana relikskrin är sällsynta och det finns ett sådant till i hela Sverige. Det finns på Frösön i Jämtland. Dessa skrin återger den provinsiella nordiska tillverkningen, karaktäriseras med en enkel byggkonstruktion, en dekorativ takkam och gavelkrön i form av djurhuvuden eller kors. De är målade med olika ornamentala mönster i stället för något mera avancerat dekorativt arbete i metall eller dyligt. Den vågformiga bladrankan finns redan under 1000-talet i den svenska växtornamentiken.

Littertur:
Almqvist, Boel, Jämtlands medeltida kyrkor, Bräcke 1984.
Cornell, Henrik, Norrlands kyrkliga konst under medeltiden, Uppsala 1918.
Karlsson, Lennart, Romansk träornamentik i Sverige, Klippan 1976.
Kulturhistorisk lexikon för nordisk medeltid, 19.
Salven, Erik, Utställning af äldre kyrklig konst, katalog, Hudiksvall 1913.


Skriv kommentar

Förnamn Efternamn
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 4 + 2 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter




Upptäck mer


HELGONSKULPTUR KYRKA KYRKOINVENTARIE

MAN BARN BOSTADSHUS KVINNA

FÖNSTER BOSTADSHUS

Vävprov

Tapetprov

Skoband