Föremål

    

Inventarienummer: M10078   Sakord: Selkrok , Selbåge

Material: MässingTräLäder

Selbåge, av mässing, med fasta selklackar av trä. Bågen av förtennt mässing i en bågform med ändar som är böjda uppåt. I ändarna sitter en rörlig, kantig ögla och på bågens undersida, ca 5 cm in en fast ögla. Under bågens mitt hänger tre förtennta mässingklockor, ca 7 cm i diameter, vid öppningen. Kläppen är i järn med ett hölje av mässing på kläppens nedre del. På axlarna som klackarna är fästad på sitter en sammanhållen läderrem. Vid klackens fäste finns en mässingbricka fastspikad på klacken. Selklacken är av trä och fodrad med läder som är fastspikat och stoppat.

Tillstånd: Det förtennta är mycket nött, bäst bevarat på klockorna. Läderremmen har gått av och lädret på klacken har spruckit på några ställen. Den ena mässingbrickan på klacken är fastskruvad. Träet har små sprickor. Helhetsintrycket är mycket gott och klockorna har en vacker klang.

Anmärkning: Har inkommit tidigt, men ej fått något inv.nr.


"Selbåge med tre bjällror. Foto: 77KJ 6-7. Mått: H. 19 cm. Br. 49 cm. Kataloguppgifter: Metallställning. Av mässing med fasta selklackar av trä. Själva bågen femkantig, å dess undersida hänga tvenne olika stämda bjällror, (klockor). Selklackarna å undersidan läderklädda, den ena lös". /Riksinventeringen 1971-1985/.


Selbåge, av mässing, med fasta selklackar av trä. Själva bågen femkantig, å dess undersida hänga trenne olika stämda bjällror, (klockor). Selklackarna å undersidan läderklädda, den ena lös. Br. 49 cm. H. 19 cm. (Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 5 + 4 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


BONDGÅRD BOSTADSHUS

KLOCKSTAPEL KYRKA

KYRKDÖRR KYRKA

Gravfigurin

Bälte

Gevär