Föremål

      

Inventarienummer: M10349   Sakord: Hyllskänk , Grytskåp

Material: Barrträ
Teknik: SnickratMålatSvarvat
Tid: 1800-tal

Historisk händelse, person eller ort med ankn t föremålet: Örnsköldsvik GIDEÅ FLYGSJÖ 

Hyllskänk (grytskåp) Överst fem öppna hyllor med runda tvärslåar som stöd. Kortsidornas framsidor har svängd kontur. Underst ännu en hylla som är mer utskjutande och har fyra utdragslådor på rad. Lådorna är vita med röda blommor och gröna och blå blad. Träknopp som handtag. Alla hyllorna står på en skänk. Överst på skänken finns en vit bård med blåa blommor. I mitten två skåpsdörrar med speglar. I spegelns mitt har en romb med ränder i blått,vitt och rött. Runt om finns blommor i grönt, rött och vitt på ljsublå bakgrund. Inuti skåpet finns en hylla högt upp. På båda sidorna om dörrarna finns tre utdragslådor. De är vitmålade med blomgirlander i rött och grönt. Skänkens rundade hörn bär längsgående lister, vita med blå blommor och gröna blad. Övriga skåpet är rödmålat. På utsidorna blommor i vitt, blåttt och rött.


Tillstånd 97-11-04: Dammigt och smutsigt i övrigt bra skick. ACR.

Åtgärd 97-11-04: Rengjord med såpvatten. ACR.

(Ur föremålsdokumentation)

Skåpet består av en underdel, en öppen mellandel och en överdel. Underdelen är rak och har en enkel något profilerad fotlist. Vid ena gaveln är underdelen rak medan den andra är avrundad framtill. Underdelens framsida består av ett par dörrar i mitten och tre utdragslådor ovanpå varandra på varje sida om dörrarna. Dörrarna stängs med hjälp av ett vred. De är dekorerade med en avlång spegel var i ljusblå färg med målade blommor och blad runt en romb smyckad med målade räfflor i rött, blått och vitt. Dörrarnas ram är rödmålade. Utdragslådorna är målade med blom och bladgirlanger i samma färg som den övriga målade dekoren. Utdragslådorna är av olika storlekar, de största finns längst ner, de minsta längst upp. Den avrundade hörnan är också målad med blommor och blad. Mellandelen är öppen och står på en rödmålad skiva. Överdelen består av fem öppna hyllor för tallrikar och fyra utdragslådor under hyllorna. Gavlarna är profilerade och dekorativt skurna samt rödmålade liksom hyllor och ribbor. Utdragslådorna är målade med stiliserade blommor och blad samt försedda med svarvade knapphandtag i trä. Skåpet med sin dekor hör till ångermanländska socknar från kusttrakten från 1800-talet. Enligt lappkatalogen kommer skåpet från Gideå sn och Flygsjö by.

Tillstånd: En utdragslåda i underdelen saknas


Grytskåp av barrträ. Lågt sideboardliknande. I mitten tvenne dörrar ledande in till rum med en hylla. På sidorna därom tvenne lådor över varandra. Målat i rött med dörrspeglar och lådornas framsidor i vitt med blomstermålning. Ena kortsidan med blomstermålning, den andra omålad.

H. 92 cm.
Br. 162 cm.
Djup 54 cm.

Flygsjö by, Gideå sn, Ångermanland.

(Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 7 + 9 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


VINTERBILD HERRGÅRD BOSTADSHUS

FÄBOD UTHUS

HÖGA KUSTEN HAV

Löpare

Tavla

Radioapparat