Föremål

      

Inventarienummer: M10424 A-B   Sakord: Golvur

Material: FuruGlasTrä
Teknik: SnickratSnidatMålat
Stil: Rokoko
Tid: 1800-1840

Monogram - Initialer - Påskrift: OHANSON 1897 26/ NAS MBD 1849 AJS A J 
Givare: SLAKTARE J VÄNGLUND HÄRNÖSAND 
Brukare - Brukningsort
Historisk händelse, person eller ort med ankn t föremålet: A JOHANSON 
Tillverkare - Tillverkningsort - Säker: Fryksdal 

Klockan kommer ursprungligen från Värmland och trakten Fryksdal där man tillverkade klockfoder med specifika rokokodrag i början av 1800-talet. Stilens drag är skurna voluter med en stjärna i mitten under den runda huven. Voluterna kommer även under klockans mittparti.
Litteratur;
1. "Urmakare och klockor från Sverige och Finland" av Gunnar Pipplng, Elis Sidenblad och Erik Elfström. Information finns på sidan 58 och 72.
2. "Allmogeurmakeriet i Värmland Försök till Historia"
Skriven av Nath.Hedin 1929.


A) Klockfodralet har mycket svängda former. Sockeln står på korta, profilerade ben. Det finns en rak, profilerad list. Sockelns sidor har mycket s-svängda former. Sockelns framkanter är dekorativt inramade med en profilerad list i guldfärg. Framsidan är målad med kinesiska motiv i guldfärg på svart bakgrund. Sockeln avslutas upptill med en svängd, profilerad, kantprydd med räfflad bård i vitt och snäckformade ändar. Mellandelen är päronformad och försedd med en avlång dörr. Dörren har ett runt och glasat pendelfönster i mitten och ett vridbart, runt handtag vid dörrens vänstra sida. Mellandelens framsidor har påklistrad inramning, liksom sockeln och målad bård i guld på svart. Dörren är också svartmålad och försedd med två kinesiska bilder ovanför pendelfönstret. Mellandelens övre parti är dekorerat med påklistrad och stiliserad växtdekor i vitt och en skuren gul stjärna i mitten. Den avslutande kanten är snidad med pärlband och blommor vid ändarna. Huven är rund med rund öppning för urtavlan och krönt med snidad snäckrelief i guld. Fodralets sidor är också prydda med en mängd små bilder i kinesisk anda. På dörrens insida är det skrivet "nas mbd 1849" med brun färg på vit bakgrund. På fodralets inre baksida står "ais målad a johanson 1897 26/1 aimi". Det innebär att golvuret är använt i ett hem 1849 och blev ommålad 1897. Till golvuret hör urverk, monterat på en platta. Verkets sidoramar är av mässing. Axlar med tappar av stål. Verket är försett med ställbart ringverk med en gjuten mässingklocka samt en visare. En pendel hör till verket. Urverket med arabiska siffror är av vitlackerad plåt.

Tillstånd: Dörren är lös.

(Ur dokumentation).


Ståndur, av svart målat med kineserier dekorerat furu. Svängda former. Med skärningar. Rund urtavla med en visare. Märkt på dörrens insida: NAS MBD 1849, å bakväggen: "AJS MÅLAD A JOHANSSON 1897 26/1 AJMJ".

B) Urverket monterat på en träplatta, 27,6 x 14,3 cm. Verkets sidoramar (bottnar) av mässing, 13,2 x 7 cm, med 6,2 cm inbördes avstånd. Axlar med tappar av stål. Verket försett med ställbart ringverk med en gjuten mässingklocka, 7,8 cm i diam. samt en visare. Till verket hör en pendel. Urtavlan med arabiska siffror, av vitlackerad plåt, 29,8 cm i diam.

Gåva: slaktare I. Vänglund, Härnösand, 1931.

(Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 4 + 1 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


BARN BARNPORTRÄTT

FÖDELSEDAGSFIRANDE FAMILJ

HOTELL HOTELL

Teckning

Hatt

Laggkärl