Föremål

        

Inventarienummer: M10820 B   Sakord: Bord

Material: MarmorFuru
Teknik: FörgylltSnidat

Säljare till museet: ANTIKHANDLARE N M ÅMELL STOCKHOLM 

Detta bord tillhör en grupp, bestående av:

Soffa, inventarienr: m10820, undernr: a.
Bord med inventarienr: m10820, undernr: b.
Stolar, 4 st. med inventarienr: m10820, undernr: c-f.

Beskrivning av hela gruppen:

Soffa, inventarienr: m10820, undernr: a. Mått: 90;222;76. Fyra raka och runda fram- och bakben, dekorerade med bladhölstring. Sargen är rak och prydd med en växtbård i pastellage, (blandning av krita, linolja och lim). Soffans sits, rygg och karmar är stoppade samt klädda med ett blommigt tyg i vitt och rosa. Ett möbelband går runt varje klädsel. Karmarna är dekorerade med skulpterade gripar och maskaroner i pastellage. Soffan är förgylld, men dekoren är grön.

Bord med inventarienr: m10820, undernr: b. Bordet står på fyra skulpterade ben, föreställande i nedre delen djurben med fötter och i övre delen en klassicerande figur av kvinnokropp med naket bröst och vingar på ryggen. Påminner om hermer. Ett H-kryss finns mellan bordets ben. Växtdekor i pastellage, (blandning av gips och krita) är klistrad i krysset. Sargen är rak och prydd med hörnrosetter. Hela bordet är förgyllt, utom dekorationselement som hörnrosetter, vingar, kvinnoklädsel och kryssets dekor som är grönmålade. Bordet har en marmorskiva på.

Stolar, 4 st. med inventarienr: m10820, undernr: c-f. Fyrkantiga och något utsvängda bakben. Raka och svarvade framben med räfflor i nedre delen samt bladhölstring uppe. Sargen är rak, prydd med bladbård och hörnrosetter i pastellage. Bakbenen övergår i ryggens utsvängda ryggståndare. En bladbård dekorerar ryggståndarna och det raka överstycket. I nedre delen av ryggen finns två slåar med utsågade cirklar mellan s.k. nollgaller. Stolarna är förgyllda, utom dekoren som är grön. Sitsen och ryggen är stoppade och klädda med ett ljusrött sidentyg med blommigt mönster på. Stolen med inventarienr m10820, undernr e finns i Åvike Herrgård.


Bord, empire, av furu, bred sarg. Benen snidade, snidade upptill som en kvinna med kläde över pannan, vilket går ner bakom örat. På ryggsidan vingar. Nedre delen snidad som lejonben med tassen stående på en tvärslå med platta, rundade ändar. Denna möter en mittslå på längden av bordet. Dessa slåar prydas av växtslinga på mitten i relief. Sargen har reliefblomma ovan benen, (i hörnen). Skivan av gråaktig stenart. Allt trä förgyllt, reliefer (blad och blommor) och en del av kvinnans klädsel samt vingarna gröna, (skall likna brons). Höjd 0,76 m., bredd 0,61 m., längd 1,04 m. Inköpt 1935 av N.M. Åmell, Stockholm. (Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 8 + 4 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer
BASTU

STADSGATA HYRESHUS

Brännvinskutting

Portör

Riktkrok