Föremål

      

Inventarienummer: M10820 D   Sakord: Stol

Material: TräPastellageSiden
Teknik: SnickratSnidatKlätt
Stil: Empire
Tid: 1800-1840

Säljare till museet: ANTIKHANDLARE N M ÅMELL STOCKHOLM 

Dessa stolar tillhör en grupp bestående av :

Soffa, inventarienr: m10820, undernr: a
Bord med inventarienr: m10820, undernr: b
Stolar 4 st. med inventarienr: m10820, undernr: c-f

Beskrivning av hela gruppen:

soffa, inventarienr: m10820, undernr: a. mått: 90;222;76. Fyra raka och runda fram och bakben dekorerade med bladhölstring. Sargen är rak och prydd med en växtbård i pastellage (blandning av krita, linolja och lim). Soffans sits, rygg och karmar är stoppade samt klädda med ett blommigt tyg i vitt och rosa. Ett möbelband går runt varje klädsel. Karmarna är dekorerade med skulpterade gripar och maskaroner i pastellage. Soffan är förgylld men dekoren är grön.

Bord med inventarienr: m10820, undernr: b. Bordet står på fyra skulpterade ben föreställande i nedre delen djurben med fötter och i övre delen en klassicerande figur av kvinnokropp med naket bröst och vingar på ryggen. Påminner om hermer. Ett h-kryss finns mellan bordets ben. Växtdekor i pastellage (blandning av gips och krita) är klistrad i krysset. Sargen är rak och prydd med hörnrosetter. Hela bordet är förgyllt utom dekorationselement som hörnrosetter, vingar, kvinnoklädsel och kryssets dekor som är grönmålade. Bordet har en marmorskiva på.

Stolar 4 st med inventarienr: m10820, undernr: c-f. Fyrkantiga och något utsvängda bakben. Raka och svarvade framben med räfflor i nedre delen samt bladhölstring uppe. Sargen är rak, prydd med bladbård och hörnrosetter i pastellage. Bakbenen övergår i ryggens utsvängda ryggståndare. En bladbård dekorerar ryggståndarna och det raka överstycket. I nedre delen av ryggen finns två slåar med utsågade cirklar mellan s k nollgaller. Stolarna är förgyllda utom dekoren som är grön. Sitsen och ryggen är stoppade och klädda med ett ljusrött sidentyg med blommigt mönster på. Stolen med inventarienr m10820, undernr e finns i Åvike Herrgård.

Stol , 4 stycken, empire, av furu. Bakre benen fyrkantiga i genomskärning, något bakåtsvängda. Frambenen raka, svarvade, med lodräta refflor i nedre delen och bladreliefer å övre delen. På sargen bladreliefer samt blommor i relief /på fyrkanter över benen/, framtill. Bakbenen fortsätta upp såsom ryggens hörnstolpar, ryggen har rak kant överst. På sidokanten finns här bladreliefbård. I nedre delen av ryggen två smala tvärträn med utsågade cirklar av trä insnodda i varann i rad /friskulpt./. Se bild! Stolarna äro förgyllda utom bladrelieferna på sarg, ben och rygg samt blommor, som äro gröna /skola likna brons/. I ryggen över cirkelutskärningarna samt sitsen stoppning och klädsel med ljusrött tyg /siden/ med ljusa blommor som mönstring. Höjd 84 cm., sitsen 46x41x37 cm.

Inköpt 1935 av N.M. Åmell, Stockholm.

(Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 2 + 1 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


FRILUFTSMUSEUM BONDGÅRD KORNHÄSSJA

SNICKERIVERKTYG MUSEIFÖREMÅL HEMBYGDSGÅRDKnivslida

Bindmössa

Vävprov