Föremål

      

Inventarienummer: M11390   Sakord: Stol , Tolvslåstol

Material: Furu
Teknik: SnidatMålatSvarvat
Tid: 1600-talstyp

Brukare - Brukningsort: Härnösand SÄBRÅ ÄLANDSBRO 
Säljare till museet: J NÄSLUND Härnösand SÄBRÅ ÄLANDSBRO 

Balusterformade och raka fram och bakben förenade med varandra genom tvärslår vid bak och frambenen samt på sidorna. Fyra tväslåar vid benens fötter och fyra i mitten. En rak sarg. Sitsen fastsatt till sargen med hjälp av träpluggar. Ryggpartiet består av balusterformade och korta ryggståndare och en liggande ryggbricka. Ryggbrickan är något avrundad vid överkanten. Stolen är rödmålad. Det finns märkning på baksargens baksida: "nes", "axd"

Tillstånd: Färgen är nött. Sidosargarna och sitsen är nya.

(Ur dokumentation).

Stol av björk och barrträ målad i rödbrunt. 1600-talstyp. Balusterformade ben, nedtill och på mitten förbundna med slåar. Ryggen har balusterformade ståndare och liggande hel ryggbricka. Nytillverkad sits. S.K. tolvslåstol.

H 85,5 cm. Br. 42,5 cm. Dj. 40 cm.

Älandsbro by, Säbrå sn.

Inköpt: gm P. Edholm, Bjärtrå sn från J. Näsluind, Älandsbro. Pris: 5:-

Anm. I acc.kat. är noterat att M 11390 är en ommärkning av M 7194. M 11390 finns dock på två stolar, varför den ena bör vara M 7194.

(Ur lappkatalogen).

Stol av tolvslåtyp. Ryggstolparnas nedre del har svarvad balnsterform, övre delen är rak och fyrsidig. Rektangulär, horisontell ryggtida, fyrkantig sits, rak sarg. Balnsterformade ben med dubbla, raka ramslåar. Träpluggad. Rödmålad.

Tillstånd: Sitsen är ditsatt i efterhand och är omålad och träpluggad. Färgen i övrigt är något nött, i synnerhet på ramslåarna. Stolen är märkt M11390, vilket även en annan stol har varit. Denna är nu märkt M7194. Enligt liggaren är stolen antingen inkommen 1919 eller 1941.

Någon utan numren är inköpt av J. Näslund, Älandsbro, genom P. Edholm. Från Bålsjö, Bjärtrå sn, Ångermanland.


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 9 + 6 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


BYGGNAD

STADSMOTIV

SKOGSBYGD

Skolplansch

Pincenéfodral

Skrapa