Föremål

      

Inventarienummer: M1163   Sakord: Skåp , Skrivskåp

Material: TräMässing
Teknik: SnickratSnidatSpikat
Stil: Rokoko
Funktion: Förvaring
Tid: 1750-1820

Givare: Byström Sollefteå Sollefteå 
Brukare - Brukningsort: Kramfors NORDINGRÅ NORDINGRÅ 

Skåpet består av två delar; under- och överdel. underdelen har raka former och står på något profilerad fotbräda. Framsidan består av två långa utdragslådor och två mindre ställda i rad. en smal utdragslåda till finns längst upp under utdragsskivan och klaffen. Varje låda är försedd med nyckelbeslag i mitten och de större lådorna ocksåmed handtag. Klaffen har ett nyckelbeslag. Beslagen och handtagen är av mässing.När klaffen är nerfälld finns det en sekretär bestående av ett mittskåp, två svarvade halvkolonner med handtag på och tre rader fack och lådor på varje sida. Övre och nedre raden består av utdragslådor med knapphandtag var. Utrymmet bakom halvkolonnerna utgör stående fack. Sekretären är rödmålad invändigt.Utvändigt är skåpet röd-brunt målat med målade inramningar av varje låda. Överdelen har raka former utom överstycket som är mjukt profilerat och böjt. Överdelens framsida består av tre utdragslådor i rad med runda enkla handtag av järn i mitten och ett par dörrar som följer skåpets form. Dörrarna har ett lås med ett dekorativt låsbeslag på. varje dörr är dekorerad med en profilerad spegel och målad med kantramar i måladdekor i ljusgrå och brun färg. Invändigt består skåpet av tre hyllor med något böjd profilerad framkant. den översta hyllan har också plats för skedar vid framkanten. Det finns olika uppgifter om skåpets härkomst. det står gamla lappar på skåpet där det är skrivet att skåpet kommer från a. byström i sollefteå. enligt lappkatalogen är det också fråga om en gåva. Enligt huvudliggaren kommer skåpet från Nordingrå.


Skänkskåp med snedklaff bestående av överskåp och nedre del ned snedklaff och lådor. Av furu. Marmorerad målning i rödbrun färg. Runt kanterna en 2 - 4 cm bred randmålning. Samtliga lådor och dörrar har profilerade kanter. Skåpets totala höjd 228 cm.

Överskåpet: 11 cm hög profilerad takgesims med uppsvängt mittparti. De båda dörrarna, h 103 cm br 47 cm, har en 10 cm bred ram omkring spegeln. Mellan dem en 2 cm berd mittlist. En låsbeslag av metall. Under dörrarna är inredda tre lådor, 2 resp. 29,5 resp.22 cm breda och 11 cm höga. Som handtag en metallring.

H 131 cm.
Br. 94 cm.
Skåpdjup 30 cm.

Nederdel: Innanför snedklaffen, 35,5 x 95,5 cm, finns sammanlagt 14 fack och lådor (3 fattas) på bägge sidor om mittluckan. Inredningen målad i rött. Nedför klaffen är en utdragsskiva (skadad) samt 1 + 2 + 2 lådor. Låsbeslag och handtag av metall.

Lådornas mått:

1: H 6 cm. Br 79 cm
2: H 13 cm. Br 46 cm
2: H 14,5 cm Br 93 cm

Nedtill en 3,5 cm hög profilerad sockel.

H 97 cm Br 97 cm Skåpdjup 54 cm

Sollefteå

Gåva: Byström, Sollefteå.

(Ur lappkatalogen)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 9 + 6 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


LADA FÄBOD

FÄRJA BRYGGA BIL RESENÄRER BÅT

VEDHÄMTNING KOLARE

Tavla

Garnfärgprov

Vargsax