Föremål

      

Inventarienummer: M12032   Sakord: Tavla , Kaptenstavla

Material: PappMahognyGlas
Tid: 1890-tal

Tillverkare - Tillverkningsort - Säker: Gustav Fredriksson Öregrund Öregrund 
Monogram - Initialer - Påskrift: G. Fredriksson 
Säljare till museet: N. M. Åmell Stockholm 
Bild av person, ort mm: "Westernorrland" Sundsvall 

Historisk bild av barkskepp, sett i profil från babords sida seglande dikt bidevind för styrbords halsar med samtliga segel satta. I stortoppen är namnvimpel hissad, i förtoppen en rederiflagg och från mesantoppen är signalflaggorna H, K, P och V (igenkänningssignal) hissade som stämmer väl överens med de för fartyget fastställda. Slutligen är på gaffeln den yngre svensk/norska unionsmärkta handelsflaggan hissad.

Porträtt av fartyg.
Signerad nh: G. Fredriksson.
Text på baksidan: "Westernorrland", byggd på Wifsta Varf 1844?
Ägare: Vifsta Bolags intressenter. Förliste vid Cap Pallas på spanska kusten 5 mars 1850.
Titeltext: "Vesternorrland", Sundsvall.

(Det här avbilade skeppet "Vesternorrland" för signalflaggor som stämmer överens med det senare år 1873 byggda skeppet med samma namn. Målningen torde vara en avmålning från en skeppsbild, eftersom Gustav Fredriksson avled 1982, 81 år gammal).
För att erhålla en trolig datering av ursprunget har datering och kaptenens namn följt verklighetunderlag efter skeppslista för 1890.

Inköpt från N.M. Åmell, Stockholm.


Akvarell, av tremastat segelfartyg, bark, två råsegel och ett gaffelsegel. "Vesternorrland", Sundsvall. Sign. G. Fredriksson. Tavlan är målad med fartyget i rörelse och med vind i seglen. På baksidan står skrivet: "Byggd på Wivsta varv 1826. Seglade för Wivsta till år 1826. Fartyget förliste vid Cap Pallas på spanska kusten 5 mars 1850. Försäkrad i Norrlands sjöassuransförening". Ram av mörk mahogny, bredd 4,5 cm, konkav med pärllist i guld närmast glaset. 40 x 31 cm. Inköpt 1959. (Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 6 + 3 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


INDUSTRIOMRÅDE PAPPERSINDUSTRI

PressbildGjutform

Vävprov

Vävprov