Föremål

            

Inventarienummer: M12149 2   Sakord: Triptyk , Triptyk med ikoner

Material: Mässing
Teknik: Gjutet

Historisk händelse, person eller ort med ankn t föremålet

Triptyk, 2 stycken med ikoner av ryskt ursprung (Ur liggaren)

Resealtaret består av mittparti föreställande Sankt Nikolaus i bysantisk biskopsskrud, med evangelieboken i en hand och fingrarna å den andra formade till en prästerlig välsignelse. På helgonets högra sida finns Jesus Kristus och på den andra Maria, Guds moder. Ovanför mittpartiet återfinns Jesu Kristi anlete "Icke av människohand skapat".
Övre raden till vänster om Sankt Nikolaus (från betraktaren sett) avbildas Apostel Petrus och Ärkeängeln Mikael. Till höger finns Ärkeängel Gabriel och aposteln Paulus.
Den andra raden på den vänstra sidan från betraktaren flankeras troligen av stormartyren Georgios (S:t Göran). Han har krulligt hår liksom på högra sidan av mittpartiet Demetrios av Thessaloniki. Helgonet bredvid Gregorius kan vara den helige Basilios den store av Caesarea i Kappadolien.Frågan är sedan vilken Georgios: hl. Gregorios av Nyssa (Basilios den stores bror)? Hl. Gregorios av Nazians (kallas Teologen, som med Basileios och sin namne av Nyssa utgör de stora Kappadokiska kyrkofäderna från 300-talet)? Eller är det hl.Gregorios Palama (även han från Thessaloniki) som står bredvid Demetrios?
Den nedre raden utgörs av fyra biskopar, från vänster till höger Petrus (inte apostel), Vasilij (dvs Basilios), den tredje trolige Hosea och sista Sergiej. Dessa biskopar kan vara lokala helgon.


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 5 + 9 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


KAPELL

BYGDEGÅRD

BOGÅRDSMUR KYRKA

Vävprov

Skolplansch

Skolplansch