Föremål

        

Inventarienummer: M12247   Sakord: Smörbytta

Material: Trä
Teknik: Laggat
Tid: 1825
Samhör: 24,41

Givare: ET HÄRNÖSAND HUSHÅLLNINGSSÄLLSKAP HÄRNÖSAND 
Brukare - Brukningsort: HÄRNÖSAND 
Monogram - Initialer - Påskrift: 1825 

Smörbytta, laggad. Oval, något konisk med två band senare tillverkade och rundade ståndare i ett stycke med "kortsidornas" båda motsående stavar. En av dessa har ett fyrkantigt hål och den andra, vilken är tillverkad i senare tid, har ett runt. Lock med urtag för ståndarna samt ett handtag, i ena änden avslutat i en spets passande i det fyrkantiga ståndarhålet. En lös sprint (tillverkad senare) låser locket genom att placeras i motstående ståndare. Bytta och lock ornerade med brännstämplar i form av stjärnor, sicksackbårder och "fyrklöver". Under kärlet är brännstämplat: 1825.

Tillstånd: Maskstungen i botten och på vissa stavar. En stav trasig i båda ändarna. Locket sprucket på tvären och fläckat med röd färg (lack?). Maskstunget.

Åtgärd: Hopmonterad, förstärkt med trälim i maskhål och skadade ytor på stavarna. Dammsugen och rengjord med balsamterpentin samt vatten + cascol (2:6-5).

Gåva av Hushållssällskapet, Härnösand.

Neg nr: 84 A-162:6, A 12876.

( Ur dokumentation av BS 84-01-24).

Smörbytta, av gran. Laggad och försedd med lock. På locket finns ett handtag. Två stavar är försedda med hankar upptill och i dessa finns hål. Locket hålls fast genom att handtaget avslutas med en nabb på ena på ena sidan. I hålet på andra sidan sätts en pinne som fungerar som spärr och håller locket på plats. Rikt ornerad med zig-zaglinjer, stjärnor och andra mönster (se teckning). I botten märkt 1825. En stav med hank, låspinnen samt vidjorna nygjorda. H 19 cm. Mynningsdiam 22 x28 cm. Bottendiam 20x17 cm.

Gåva av hushållningssällskapet, Härnösand.

(Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 3 + 7 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


INDUSTRIMASKIN

ELDSTAD MUSEUM BONDGÅRD

TULLPERSONAL MAN

Spelmarker

Skrapa

Penningpåse