Föremål

          

Inventarienummer: M12353   Sakord: Skåp

Material: GranJärn
Teknik: SkuretMålat
Stil: Barock

Brukare - Brukningsort: Örnsköldsvik ANUNDSJÖ KUBBE 

Ståndskåp av allmogetyp.Kraftigt profilerat takgesims med röda och blå bårder, delvis med tvärrandning i andra röda, bruna, vita och blå färger. Två stora skåpsdörrar med stora speglar. På dessa finns kraftiga reliefplattor med geometriskt mångkantig form, avslutade upptill och nedtill av spetsig del. De är mörkblå med röd ram. Likadana plattor finns på vänster kortsida där dock inga speglar finns. Dörrspeglarna har runt om reliefplattor radiära band i rött, brunt, gult och vit med blå kant. Skåpet i sig är rödmålat med vänster kortsida brun. Inuti skåpet finns tre hyllor. Höger kortsida saknar ornering och är slarvigt målad i blått och vitt. Längst ned profilerad fotgesims.

(Ur dokumentation av PK 92-06-11).

Skåpet står direkt på golvet. Det finns ett profilerat och mycket framskjutet listverk målat med rött och vitt. Hela framsidan består av ett par dörrar. En dörr är försedd med ett lås och en nyckelskylt. Varje dörr är prydd med framskjutna speglar i bruten form. Speglarnas mitt är mörkt blåmålade och har en rödmålad kantram. I övrigt är dörrarna målade i vitt, grönt och rött i utstrålande från speglarna fält. Ena gaveln har en likadan bruten spegel som på framsidan. Den andra gaveln är endast brunmålad. Gesimsen är mycket framåtskjuten och profilerad men rak. Den är målad med linjebårder i vitt, blått och rött. Invändigt har skåpet tre hyllor. Enligt fotot från lappkatalogen skulle skåpet ha stått på fyra kulfötter. Tillstånd: De svarvade kulfötterna finns inte. nyckeln är borta.


Ståndskåp av gran, två dörrar, tre hyllor. Profilerad fotlist samt mycket kraftigt profil. krön. På dörrarna stora speglar med kraftiga reliefplattor. Likadana plattor på skåpets kortsidor, där dock inga speglar finns. Reliefplattorna ha geometriskt mångkantig form, avslutade upptill och nertill av spetsig del. Skåpet är rödmålat /kortsidorna bruna/, speglarna ha radiära band i rött, brunt, gult, vitt; kanten är blå. Reliefplattorna är mörkblå med röd profil. kant. Fotlisten är tvärrandig i gul-brun-vit ton med smala röda ränder. Krönet har röda och blå bårder delvis med tvärrandning i andra röda, bruna samt vita resp. andra blåa och vita färger.

Längd 1,77 m., bredd 0,74 m., höjd 1,95 m.

Anundsjö sn, Kubbe

(Ur lappkatalogen)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 3 + 8 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


KAPELL

TOBAKSFABRIK TOBAKSFABRIK

KORNHÄSSJA

Vävskaft

Stol

Tapetprov