Föremål

      

Inventarienummer: M12383   Sakord: Stol , Karmstol

Material: TräTyg
Teknik: SnickratSnidatSvarvat
Stil: Rokoko
Tid: 1700-tal

Balusterformade raka bakben och något avrundade och s-svängda framben. Frambenen är avslutade nertill med tassfötter och upptill med svarvad knopp. Dessutom är frambenens övre parti prytt med snidad, stiliserad dekor. Sargen är rak utom framsargen som är rikt dekorerad med genomskuren musselornament och akantusblad. Sitsen är lös, stoppad och klädd i ett rutigt tyg i vitt, gult, blått, rött och grönt. Ryggen består av ganska smala och parallella ryggståndare, balusterformad ryggbricka med genomskuren öppning längst upp och ett överstycke rakt och mjukt avslutat på sidorna med musseldekor i mitten. Karmarna är mycket utsvängda och mjukt avrundade fram. Karmstöden är något svängda. Hela stolen är gråvitmålad.

Tillstånd: Den lösa sitsen är smutsig. Det finns spår efter spikarna i sargen vilket betyder att karmstolen tidigare har haft en fastsatt sits.

(Ur dokumentation).

Stol av lävträ. Karmstol med utsvängda armstöd och genombruten balusterbricka. Benen något utsvängda och slutande i en tassformad klump samt försedda med tvärslå. Sargens framsida rikt profilerad och ornerad. Ryggbrickans övre tvärband rikt utskuren (se skiss). Gråmålad. Sitsen består av en lös dyna med träarm som vilar i en fals i sargen. Stoppad och klädd med ett smårutigt tyg i vitt, gult, blått, rött och grönt. H=100 cm H t.o.m. sitsen 40 cm. Sitsens framkant=63 cm, bakkant 50 cm samt djup 48 cm.

(Ur lappkatalogen)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 9 + 9 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


BRO ÄLV

KAMMARE BOSTADSINTERIÖR

KAPELL NUMMERTAVLA KYRKOINVENTARIE

Vaskjärn

ALTARUPPSATS

Tapetprov