FöremålInventarienummer: M12671   Sakord: Vagn

Material: Trä
Teknik: Målat

Diarienummer

Berättelsen om vagnen som ingick i kortegen vid Kung Chulalongkorns av Siam besök i våra bygder för i dag, exakt 100 år sedan.

Vagnen som är en Vurst kallas på franska Charabang vilket betyder "vagn med bänkar". Det är en öppen fyrhjulig vagn med säten längs sidorna.

År 1885 var järnvägen klar till Bispgården och några år därefter båttrafiken från Sundsvall till Edset i Utanede. Samtidigt bildades Svenska Turistföreningen och en ny epok i vår historia tog sin början. Turistströmmen ökade år från år. Nu räckte inte det ordinarie gästgiveriets vagnar, det måste till mera resurser.

Jonas Eriksson, bonde på Holmsta, inköpte därför denna vagn. Han och hans söner gjorde med den, under sommaren, dagliga turer "Från och till ångaren Liden".

Omkring 1918 upphörde båttrafiken till Edset för gott, men redan 1914 hade gästgiveriet inköpt en bil som då fick ersätta hästskjutsarna.

På 1950-talet skänkte Birger Eriksson, son till Jonas Eriksson, vagnen till Västernorrlands museum i Härnösand.

Genom musèet välvilliga tillmötesgående har Ragunda kommun fått låna vagnen för visning under 100-årsjubileet av Kung Chulalongkorns besök.

Holmsta i Utanede den 19 juli 1997. Karin Lundström.


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 8 + 3 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


FRILUFTSMUSEUM FRILUFTSMUSEUM FÄBODBOSTADSHUS

Stenkil

Halsduk

Gevär