Föremål

      

Inventarienummer: M13150   Sakord: Stol

Material: BarrträRotting
Teknik: SnickratMålatSvarvat
Stil: Nyrenässans
Tid: 1870-1900

Stol i nyrenässansstil. Sidostolpar med svarvad kulkedjeform, men med åttakantsform nederst och överst. Under åttakantsformen nederst, även en balusterform. Snidat tvärband och överstycke med uppsvängt krön. Rektangulär, vertikal ryggbricka med rundade hörn. Spegeln består av flätad rotting. Fyrkantig sits, bredare fram och med något rundade hörn. Sitsen består av flätad rotting innanför en träram. Svängd sarg. Bakbenen är egentligen fyrsidiga men hörnen är avskurna, så att de istället är åttkantiga. Frambenen är till största delen åttkantiga, men överst och nederst är de profilsvarvade. Målad och ådrad i brunt. På ena sargens ovansida står skrivet: "PÄL".

Tillstånd: Sitsen sitter löst. Färgen något nött. Överst på sidostolparna har möjligen knopparna haft en spets som nu är avbruten.

(Ur dokumentation av PK 92-05-14).

Stol av barrträ. Brun färg. Raka balusterformade framben och åttkantiga bakben. Främre sargen har svängd form. Sitsen består av en 6 cm bred träarm omgivande rottingflätning. Ryggen har balusterformade sidostöd, i vilka upp- och nedtill är fäst mittstycke av oval form - ram av trä samt rottingflätning. Ryggstyckets övre del prydd med snidad dekor. Höjd 106 cm. Rygghjöjd 60 cm. Sitsdjup 40 cm.

(Ur lappkatalogen)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 9 + 9 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


FAMILJEPORTRÄTT

UGN ELDSTAD ELDSTAD

KYRKSTAD

Vävprov

Vävprov

Leksak, ren