Föremål

      

Inventarienummer: M13737   Sakord: Tavla , Kaptenstavla

Material: DukTrä
Teknik: Förgyllt
Tid: 1878

Historisk händelse, person eller ort med ankn t föremålet: Sjökapten Johan David Walfrid Lindström Härnösand 
Tillverkare - Tillverkningsort - Säker: Anders Lind London 
Givare: Konsul Verner Bergströms sterbhus Härnösand 
Förutvarande ägare: Härnösand 
Monogram - Initialer - Påskrift: And Lind i London 
Bild av person, ort mm: "Abraham Lincoln" Härnösand 

Historisk bild av fullriggat skepp, sett i profil från babords sida seglande dikt bidevind för styrbords halsar. Röjelsegel beslagna, focken, storseglet och beginen gårdade och besättningen står beredd med flera segel? Hon bromsar med stormastens rår (back i seglen). I stormasten är namnvimpel hissad. I förtoppen den amerikanska destinationsortens nationsflagga samt i kryssmasten signalflaggor. På gaffeln är den yngre svensk/norska unionsmärkta handelsflaggan hissad. På däck syns besättningen i arbete. I förgrunden en bemannad skeppsbåt. I bakgrunden till höger ett segelfartyg. Till vänster på avstånd en landkontur med fyr och några stillaliggande fartyg.

Det förefaller som om fartyget är på väg att gå till sjöss och skildringen ger besked om vad som sker under en del av en sådan manöver. Uppbromsningen av fartyget ligger till följd av att lotsen är i färd med att lämna fartyget. Det annalkande fartyget till höger är sannolikt ett lotsfartyg.

Porträtt av fartyg.
Signerad nh: And. Lind i London.
Titeltext saknas.
Ram: 7,5 cm, hålkälad, förgylld, kraftig ornering (ornament): hörn och långsidor, innerlist, dekor.

Gåva från Verner Bergströms sterbhus, Härnösand.
Historisk person: Sjökapten Johan David W. Lindström, Holmgatan 6, Härnösand.

Utställd: Kaptenstavlan; Murberget 1985.
Utställd: Samlarna; Invigningsutställningen 1994-95.


Fartygstavla, oljemålning på engelsk duk. Avbildar fullriggaren "Abraham Lincoln", byggd i Härnösand, ses gående från h. till v. på tavlan, seglande för styrbords halsar. Blågrått skrov med vit galjonsfigur i fören. På fockmasten amerikansk flagga, på stormasten vimpel med namnet Abraham Lincoln. På mesanmasten signalflaggor och unionsflagga. Främsta jagarseglet samt översta och nedersta råseglen på alla tre masterna intagna. Fonden utgöres av grågrönt, lågt land med rött fyrtorn t.v., vidare t.v. en bark med skorsten samt fyra andra fartyg. T.h. två kuttrar, den ena med vit vimpel med rött ankare. Framför fullriggaren en roddbåt. Havet grågrönt. Sign. And. Lind i London 78 (delvis otydligt). Förgylld ram. Storlek utom ramen 51 x 76 cm. Gåva sept. 1956 av konsul Verner Bergströms sterbhus, Härnösand. (Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 4 + 7 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer
FLOTTNING

KVINNA MAN VÄG

Ask

Vävprov

Vävprov