Föremål

        

Inventarienummer: M13755   Sakord: Skulptur

Material: Ljust lövträ
Teknik: SkuretFörgylltMålat
Stil: Gotik
Tid: 1400-tal
Samhör: M13750-13756

Förutvarande ägare: ULVÖ KAPELLAG Örnsköldsvik NÄTRA ULVÖHAMN 
Modellnamn: JUNGFRU MARIA 

Skulpturen föreställer en kvinna som sitter på ett högsäte och har en grön sockel under sina fötter. Sätet är förgyllt och målat med avlånga romerska fönster i två rader. Kvinnan är klädd i en grön klänning och en förgylld mantel med ett rött mönster på. Hennes svarta och spetsiga skor syns något under klänningen. Kvinnan har långt brunt hår och bär på en krona. Hon knäpper ihop sina händer vid bröstet. Hennes hela gestalt vänder sig mot vänster.
Kvinnan är Jungfru Maria.



Teknisk Beskrivning:

Baserad på okulär beskrivning. Pigmenten är identifierade genom jämförelse med uppstrykningar av kända pigment. Det gula pigmentet på tronen och det gröna på tunikan är analyserade med SEM och polarisationsmikroskåp. Bindemedel är identifierade med löslighetstest. Träslagen är identifierade genom jämförelse med en provsamling kända träslag. LK2002.

Inventarienummer:
M13755
Sammanhör med M13750-M13754

Datering:
1400-talets mitt

Proveniens:
Ulvö gamla kapell, Norra Ulvön, Nätra socken, Örnsköldsviks kommun, Ångermanland

Dimensioner:
Höjd: 51 cm
Bredd: 21 cm
Djup: 9,5 cm

Beskrivning:
Jungfru Maria frontalt sittande på en tron med sammanförda händer, klädd i förgylld mantel över en grön tunika och krona på huvudet.

Teknisk beskrivning:
Utformad som massiv halvskulptur, skuren i ett stycke i ljust lövträ, med plan baksida. Två fyrkantiga dymlingar har utgjort skulpturens fastsättning i ett altarskåp. En fyrkantig dymling på kronans ovansida har utgjort handtag under bemålningen. Skulpturens baksida har verktygsspår av svagt böjt eggverktyg (bredd: 10 cm). Skulpturens undersida har spår av böjt eggverktyg (bredd: 6 cm). Tronens vänstra sida har ristningar i trät, som möts i rät vinkel, för att ge bättre fäste vid limning.

Skulpturens framsida är grunderad med animaliskt lim och krita. Karnationen är gråaktig troligen målad med blyvitt i linolja. Kinderna är tonade rosa. Läppar och näsborrar är målade röda. Ögonfransarna är målade bruna och ögonbrynen brunröda. Iris är grön med svarta kanter och svart pupill. Håret är förgyllt med gul bladmetall på ljusröd bolus och överlaserat med brunt. Kronans ovansida är målad med cinnober. Manteln är förgylld med polerat bladguld på röd bolus med insidan målad med azurit i limfärg på svart undermålning. Tunikan är målad med kopparresinat med två röda streck vid halsen. Foten är svart. Tronen är gul målad i blytenngult med svarta dekorationer utformade som rundbågiga nischer och blomformer i cirkel samt med azurit i hålkärl. Marksockeln är brungrön, målad med harts med korn av kopparresinat.

Saknade delar:
Kronan har haft fem tinnar limmade med animaliskt lim, dessa saknas. På tronens vänstra sida saknas en del.

Källa:
Konserveringsrapport daterad 2001-01-05.


Skriv kommentar

Förnamn Efternamn
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 6 + 6 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter




Upptäck mer


LANDSBYGD ÄLV



ARKEOLOGI GRAVANLÄGGNING GRAVFÄLT GRAVHÖG

Stol

Kniv

Teckning