Föremål

        

Inventarienummer: M14771   Sakord: Pung , Bursa

Material: SkinnRenskinnFilt
Teknik: GarvatSyttVävt

Brukare - Brukningsort
Givare: FRU AINA GRUFMAN 
Historisk händelse, person eller ort med ankn t föremålet: HÄRADSHÖVDING PETRUS GRUFMAN STOCKHOLM 
Förutvarande ägare: DISTRIKTSLANTMÄTARE A H L ANDERSSON SOLLEFTEÅ 

Beskrivning:
Pung av samiskt ursprung, handsydd. Överdel av garvat skinn. Nederdel av två sidostycken av pälsskinn och ett bottenstycke av garvat skinn. Sidostyckena rundovala med rak sida upptill. På det ena av sidostyckena runda klädesbitar av mörkblått och gult kläde, med i mitten en ofärgad glaspärla. På det andra sidostycket bitar av mörkblått och rött kläde. Bottenstycket av garvat skinn, av en längre och en kortare del. I sömmarna mellan bottenstycket och sidostyckena mellanlägg av på den ena sidan orangefärgat och på den andra sidan lilafärgat kläde och 6 st. tofsar av kläde. Överdelen av dubbelvikt, garvat skinn med uddklippt, orangefärgat kläde som mellanlägg i sömmen, mellan överdelen och själva påsen. Upptill en dragsko, avskild med sentråd och med öppningar åt båda håll. I dragskon dragsnören av tvinnade skinnremsor. Ändarna hopsydda och prydda med klädestofsar. Nederdelen sydd med tråd.

Övrigt:
Pungen kommer från Västra Ångermanland och är en gåva från fru Aina Grufman, Stockholm, vars far A.H.L. Andersson, Sollefteå, har ägt samlingen med inv.nr. M14740-M15809, den har förvarats i härbre 3:18, Hallsta.

Ur lappkatalogen:
Pung, av ljusbrunt skinn, sidor av renhud med pälsen utåt, runt sömmarna filtfransar i rött, gult och grönt. Upptill dragsnöre.


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 5 + 3 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


Vy

JORDBRUKSBEBYGGELSE LANDSBYGDSBEBYGGELSE

MAGASIN PORT

Relief

Vävprov

Stol