Föremål

    

Inventarienummer: M15018   Sakord: Flaska

Material: KopparTenn
Teknik: HamratLött

Förutvarande ägare
Givare: AINA GRUFMAN STOCKHOLM 
Förutvarande ägare: AHL ANDERSSON SOLLEFTEÅ 

Flaska, av koppar, oval 9,2 x 7,3 cm, H. 12 cm. Skarv i kortsidan. Ristad på bredsidan: HPD.

Gåva: Fru häradshövding Grufman, Stockholm 1960 (samling tillhört fadern distriktslantmätare A.H.L. Andersson, Sollefteå).
(Ur lappkatalogen).

Flaskans botten är oval med raka sidostycken. Överstycket är hamrat till en rundad form och fästad vid sidostycket med en tennlödd fals. Mitt på överstycket finns en 1,6 cm hög flaskhals, 2,0 cm i diameter, svagt konisk. PÅ en ena kortsidn är sidostycket hopfogat med slaglödning i mässing. På en bredsida är versalerna, KPD graverat. Botten fästad med tennlödd fals och är svagt inbuktad och med märken efter redskap. Invent.nr. är inristat i botten. Inga spår efter att ha varit förtennt.
Tillstånd: Den bredsida som inte är graverad har fått en skada, den är bucklig och tennlödning i över- och underkant är lagad. Ett hål i sidan har lagats med tenn ca 1 cm i diameter. I övrigt är den i bra skick.

Föremålet är en gåva av fru Grufman, Sthlm 1960. Samlingen tillhört fadern distrikt.lantm. A.H.L. Andersson Sollefteå förvarad i Häbre 3:18 Hallsta. Flaskan kommer från västra Ångermanland. (Ur dokumentation av LRG 1993)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 6 + 6 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


BOSTADSHUS

VINTERBILD UTHUS BÅTSMANSTORP

Vy Flygfoto

Vävprov

Skolplansch

Tygtrycksprov