Föremål

    

Inventarienummer: M15022   Sakord: Flaska

Material: KopparJärnTenn
Teknik: HamratFörtenntLött

Förutvarande ägare
Givare: AINA GRUFMAN STOCKHOLM 
Förutvarande ägare: AHL ANDERSSON SOLLEFTEÅ 

Flaska, av koppar, oval, med järnhandtag. Diam. 13 x 10 cm. H. 16 cm. Ristad på ena sidan: F.P.B. Ristad på andra sidan: S.S.T. No 3. Skarv på bredsidan.

Gåva: Fru häradshövding Grufman, Stockholm 1960 (samling tillhört fadern distriktslantmätare A.H.L. Andersson, Sollefteå).
(Ur lappkatalogen).

Flaskans botten är oval med realtivt raka sidostycken. Överstycket är hamrat till en rundad form och fästad vid sidostycket med en förtennt fals. Mitt på överstycket finns en 1,8 cm hög flaskhals, 2,8 cm diam. Rak med falsad överkant och förtennt på in och utsida. På ena bredsidan är sidostycket hopfogat med slaglödning i mässing. På samma sida är graverat versalerna F (evc.T) PB. På den andra bredsidan är graverat versalerna SST samt No 3. Botten är tennlödd med fals. Svagt inbuktad och med tydliga märken av redskap. Invent.nr. är inristat i botten. På ömse sidor finns fästen för handtag eller hank, de är fastsatta med två nitar. Handtaget är utfört i smitt järn i enkel rundad form.
Tillstånd: Lödningen vid fästet för överstycket har bättrats på i efterhand troligtvis också halsens fäste. I övrigt är flaskan i mycket bra skick.
Flaskan har ingått i samlingen med inv.nr. 1470-15809. Den har tillhört fru Grufmans far distr.lantm. A.H.L. Andersson och förvarats i häbre 3:18 Hallsta Sollefteå, som är en gåva av Fru Aiona Grufman, Stockholm. Flaskan kommer från västra Ångermanland. (Ur dokumentation av LRG 1993)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 3 + 5 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


KVINNA

VINTERBILD BOSTADSHUS SKOGSBRUKSMASKIN UTHUS

KYRKA KYRKOGÅRD

Krage

Duk

Piedestal