Föremål

    

Inventarienummer: M15023   Sakord: Flaska

Material: KopparTenn
Teknik: HamratFörtenntLött

Förutvarande ägare
Givare: AINA GRUFMAN STOCKHOLM 
Förutvarande ägare: AHL ANDERSSON SOLLEFTEÅ 
Monogram - Initialer - Påskrift: HERF AES 

Flaska, av koppar, oval, 15,7 x 11,2 cm. H. 18 cm, med kopparhandtag. Ristad på ena sidan: A.E.S. Herf. Sjöström. Skarv i kortsidan. Stämpel i botten: ISB G.

Gåva: Fru häradshövding Grufman, Stockholm 1960 (samling tillhört fadern distriktslantmätare A.H.L. Andersson, Sollefteå).
(Ur lappkatalogen).

Flaskans botten är oval med relativt raka sidostycken. Överstycket är hamrat till en rundad form och fästad vid sidostycket med en förtennt fals. Mitt på överstycket finns en 2 cm hög hals med utvikt överkant, en kork sitter i. I ömse sidor finns fästen för handtag /hank som är fastsatta med två nitar vardera. Handtaget är utfört i koppar, med 0,3 cm diam. Och formad i raka sidor med två 90 vinklar. På sidostyckets ena kortsida finns en tydlilg slaglödning och på en bredsida är graverat AES HerF med vårglinjer under. Strax under detta finns linjer, möjligvis står det Sjöström. Över Herf har några diagonala linjer ristats som om någon velat strycka över ordet. Botten är tennlödd med fals, insbuktad och mitt på stämpeln ISB G. I botten är invent.nr. inristat.
Tillstånd: tennlödningen i botten är bearbetad i efterhand och tenn har smetats ut en bit upp på sidostycket. I övrigt är flaskan i mycket bra skick.
Flaskan har ingått i samlingen med invent.nr. 14740-15809. Den har tillhör Fru Grufmans far distr.lantm. A.H.L. Andersson och förvarats i Häbrre 3:;18 Hallsta, Sollefteå. Det är en gåva av Fru Aina Grufman, Stockholm. (Ur dokumentation av LRG 1993)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 5 + 4 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


FÖRSAMLINGSHEM

LANDSBYGDSBEBYGGELSE JORDBRUKSBEBYGGELSE

VINTERBILD BOSTADSHUS STADSBEBYGGELSE

Linfäste

Glasögon

Skoband