Föremål

      

Inventarienummer: M15318   Sakord: Skopa

Material: Trä
Teknik: SkuretMålatDekorerat
Tid: 1822

Monogram - Initialer - Påskrift: B ? D 1822 
Brukare - Brukningsort
Givare: FRU AINA GRUFMAN Stockholm 
Förutvarande ägare: DISTR LANTM A H L ANDERSSON SOLLEFTEÅ Hallsta 3:18 
Historisk händelse, person eller ort med ankn t föremålet: HÄRADSHÖVDING PETRUS GRUFMAN STOCKHOLM 

Dryckesskopa av trä. Skuren ur ett stycke. Halvsfärisk kuppa med tillplattad botten. Platt skaft, bredast på mitten och något nedåtböjt. På skaftets undersida är en profilerad upphängningshake. Blåmålad med dekor (blommor och geometriska mönster) i rött och gult. Kuppans insida samt botten svartmålade. Målat på undersidan: BND 1822. På skaftets undersida skymtar en ristning genom färglagret: 1827 BND. I gamla katalogen står: ". . . blå målad med vit dekor. . . ".

Tillstånd: Inga skador.

Åtgärd: Dammsugen. Rengjord med balsamterpentin.

Gåva av fru Aina Grufman, dotter till distr.lantm. AHL Andersson, Sollefteå och g.m häradshövding PetrusGrufman, Stockholm. Har tillhört en samling som har ägts av AHL Andersson och har förvarats i ett härbre, Hallsta 3:18, Sollefteå.

Ingår i samligen med inv.nr. 14740-15809. Den har tillhört fru Grufmans far distr.lantm. A.H.L. Andersson, Sollefteå, förvarad i härbre 3:;8 Hallsta. (ur dokumentation)

Se bilaga till M 14740.

Neg nr: 84 A-164:2, A 13460.

(Ur dokumentation av BS 84-05-17).

Skopa, av trä, blåmålad med röd dekor. Diam. 7 cm, Dj. 7 cm. Skaftl. 9,5 cm. Skaftet är utskuret med zigzaglinjer runt kanterna och i mitten i varandra inskrivna romboider. Utvändigt på skopan röda blommor. I botten målat: BND. På skaftet: 1822. Under skaftet ett utskjutande grepp för fingrarna.

Gåva: Fru häradshövding Grufman, Sthlm 1960 (saml. tillhört fadern distr.lantm. A.H.L. Andersson Sollefteå.).

(Ur lappkatalogen).

Skopan är urholkad ur ett trästycke. Den är målad i blått, rött och gult. Skopan har en relativt rund form med väggar som buktar in mot en plan bottenplatta. Skaftet är svagt böjt, på dess ovansida finns 0,3 cm profilerade linjer däremllan nagelsnitt i kanten. Nagelsnitt som en sicksacklinje i mitten. Denna linje bryts av en rombord med inskrivna romborder. Skopans bottenfärg är blått många mönster i rött. På skaftets undersida ett utskjutande grepp för fingrarna, profilerad och med nagelsnitt. Skopans utsida är dekorerad med gula triangelliknande former runt överkant samt tre röda blommor. På bottenplattan finns initialerna BND målade och på skaftets undersida årtalet 1822.
Tillstånd: Skopan ser inte ut att vara mycket använd, färgen är helt intakt. Har nog använts som prydnads föremål.
Det är en gåva av Fru Aina Grufman, Stockholm. Ingår i samlingen med inv.nr. 14740-15809 den har tillhört fru Grufmans far distr.lantm. A.H.L. Andersson Sollefteå, förvarad i härbre 3:8 Hallsta.


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 5 + 7 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


MASSAFABRIK HAMNPERSONALOLJEMÅLNING

Slädnät

Fat

Mössa