Föremål

      

Inventarienummer: M15364   Sakord: Linfäste , Rockhuvud

Material: Trä
Teknik: MålatRistatSnidat

Förutvarande ägare
Givare: FRU AINA GRUFMAN 
Förutvarande ägare: DISTR LANTM A H L ANDERSSON SOLLEFTEÅ HALLSTA 
Historisk händelse, person eller ort med ankn t föremålet: HÄRADSHÖVDING PETRUS GRUFMAN STOCKHOLM 

Linfäste, av trä. Tornformigt. Av nordsvensk typ. Fästet saknas nertill. Fem våningar med rundbågiga urtag och ristade kryss emellan. Spetsigt krön i grönt och rött, därunder en kronliknande utbuktning av silverfärgade strävor. I översta rundbågen hänger en silverfärgad klocka. Linfästet grönmålat med silverfärgade hörn. Liknar en klockstapel.

L. 62 cm.

Gåva: fru häradshövding Grufman, Stockholm 1960,

(samling tillhört fadern distriktslantmätare A.H.L. Andersson, Sollefteå).

(Ur lappkatalogen).


Linfästet har suttit på en spinnrock och fungerat som fäste för linets spånadsämne. Linfästet är tornformat, och har genombrutna delar i åtta avgränsade partier. De sju nedre delarna har genombrutna bågformer och hörnen är tandade. Det andra partiet har även kryss på två sidor, och det sjunde har en träklocka hängande i mitten. Det åttonde partiet har vid hörnen två utbuktande bågar. Linfästet kröns av en profilerad topp och är målat i grönt, silver och rött.

Tillstånd: Axeln i botten är borta och där finns en spricka som utgår från hålet. Färgen är antagligen påmålad i efterhand och mycket slarvigt utfört. De utbuktande bågarna är på ett ställe lagad med en sprik.

Anmärkning: Linfäset kommer från Strinne by i Multrå socken, Ångermanland, och är en gåva från fru Aina Grufman, Stockholm, det har tillhört fadern distr.lantm. A.H.L. Andersson, Sollefteå. Ingår i samlingen med inv.nr. M14740-M15809, denna har förvarats i härbre 3:18, Hallsta.

(Ur dokumentation av LRG 1993-06).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 5 + 3 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


BOSTADSHUS

MAN ÄNGSMARK

MUSEIEFÖREMÅL LINSKÄKT

Pilspets

Tavla

Skolplansch