Föremål

      

Inventarienummer: M15628 A-C   Sakord: Seldon , Hästklocka

Material: TräJärnLäder
Teknik: MålatTappat
Tid: 1847

Brukare - Brukningsort
Givare: FRU AINA GRUFMAN 
Förutvarande ägare: DISTR LANTM A H L ANDERSSON Sollefteå SOLLEFTEÅ HALLSTA 
Historisk händelse, person eller ort med ankn t föremålet: HÄRADSHÖVDING PETRUS GRUFMAN STOCKHOLM 
Monogram - Initialer - Påskrift: O:S:S: 1847 

Selbågen är målad i grönt, rosa, svart, rött, guld och vitt. Den är snidad i kraftig genombruten relief med genombrutna delar. Selbågen kröns av ett huvud med blå och röd huvudbonad. På den ena sidan syns brunt långt hår med snidade linjer, den andra sidan visar ett utförligt snidat och målat ansikte. Huvudet påminner om en same, även selklacken skulle kunna vara av samiskt ursprung. På ömse sidor om huvudet står drakar, vända mot huvudet. De är svarta med ett vitt band över halsen, vita klor och rött gap med blottade tänder. Under dessa finns stiliserade växter och två rosa drakar med utsträckta tungor. Som ett band vid den inre bågen finns trianglar snidade i relief och målat i guld. Selklackarna är målad i brunt med växtornament i låg relief. Selbågen består av fem delar som är hopfogade med genomgående tappar. På partiet mellan båge och klack finns fästen i järn för 20 cm långa läderremmar med en rad hål. Det ena partiet är lagat med en genomgående smidd järnaxel. Läderremmar löper i hål i bågens ytterkant (genom den rosa drakens mun).
Tillstånd: Färgen är något avskavd och den ena svarta draken har en skada som lagats med en spik. Det ena partiet mellan båge och klack är lagat med en genomgående smidd axel. Helhetsintrycket är mycket gott.
Ingår i samlingen 14740-15809, den har tillhört fru Grufmans far distr. lantm AHL Andersson och förvarats i
Härbre 3:18 Hallsta, Sollefteå.


Ur Riksinventeringen 1971-1985:
"15628 b-c. Bogträn med klocka. Signering och datering: OSS 1847. Foto: 77 KJ 62. Mått: H 8,5 cm, diam. 9. Kataloguppgifter: Gåva av AHL Anderssons dotter fru Grufman i Stockholm 1960. Anm: Klockan placerad längst ner mellan de båda lokorna, vilka är utformade som hästhuvuden och med växtornamenti rött, brunt, grönt och gult. Selbågen som hör till är målad i samma färger samt svart."/Riksinventeringen 1971-1985/(Urlappkatalogen)

A) Selbåge av trä, med 2 utskurna ormhuvuden med ett människohuvud emellan, inramade av 2 ormar och 2 bladrankor. Fasta itappade selklackar, av trä. Br. 48 cm, H. 31 cm. Målad i grönt, rött och svart.

B-c) Bogträn, 1 par, L. 67 cm med krön i form av hästhuvuden med en blomranka i relief längs träna. Brunbotten med rött och guld i blomrankan. Vid bogträna är en klocka av malm fästad. Märkt: O:S:S: 1847.

D-e) Dessutom är vid sidorna fastsatta 2 selknän av älghorn, ristad dekor av en 6-udd i cirkel och snedlinjer.

Gåva: Fru häradshövding Grufman, Stockholm 1960 (samling tillhört fadern distr. Lantm. A.H.L. Andersson, Sollefteå).

(Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 9 + 8 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


GRUPPORTRÄTT BOSTADSHUS

VINTERBILD FLICKSKOLA

GRAVHÖG ARKEOLOGI

Vävprov

Kaffepanna

Vävsked