Föremål

      

Inventarienummer: M17076 A-B   Sakord: Skåp

Material: FuruJärn
Teknik: SkuretMålatmarmorerat
Stil: Rokoko
Tid: 1794
Samhör: M17031-M17278

Brukare - Brukningsort: Kramfors GUDMUNDRÅ SPRÄNGSVIKEN 
Givare: HERR N H QVIST Kramfors GUDMUNDRÅ SPRÄNGSVIKEN 
Monogram - Initialer - Påskrift: K E D 1817 
Monogram - Initialer - Påskrift: 1794 

Skåpet står på höga ben som är profilerade framtill och på sidorna. Underredets nedre kant är dekorativt skuret i konvex- konkav linje. Underredet består av en utdragslåda med ett rött listverk vid kanterna och en datering "1794" samt några kvistar målade i vitt i mitten. Underredet avslutas med ett profilerat listverk. Hela underredet är blå och ljusblåmarmorerat. Skåpets övre del har avrundade framsidor och högt bruten gesims i form av rikt profilerade listverk, marmorerade på samma sätt som underredet. Skåpets mitt består av ett par dörrar på enkla gångjärn. Ena dörren är försedd med ett lås och en nyckel, den andra med en haspel som finns inuti skåpet. Dörrarna är raka vid nedre kanten och på sidorna men avrundade upptill. Ett listverk i mörkblå färg finns vid dörrarnas kanter. Dörrarna är rikt målade med en blombukett i mitten och rocailleslingor i vitt och blått med röda nejlikor. Blombuketten består av fembladiga röda blommor, nyponrosor, nejlikor och gula små blommor. Det finns också röda äpplen i buketten. Ovanför dörrarna finns inskrivna ägarinitialer "ked" och datering "1817". Skåpet är i övrigt blåmålat. Det finns tre hyllor och en skedhylla inuti skåpet.

Tillstånd: Nyckeln är borta. Det finns inga handtag vid utdragslådan. En liten del av listverket längst upp vid ena dörren är borta och vid den andra är en del tillsatt senare. Skåpets stil och särskilt måleriet liknar i mycket verk som tillskrivs Pehr Sundin (1760-1827).

Skåp av furu, blåmålat med marmorerade skiftningar. Skåpet består av en överdel med två dörrar och en underdel på fyra ben.

A) Överdelen rektangulär, 146 cm hög, rak nedtill, upptill avslutat med ett profilerat krön. Krönets högsta del 22 cm högt, dess längd 65 cm. Överdelens bredd nedtill 92 cm, upptill 112 cm genom den åt sidorna utskjutande profileringen. Framsidans hörn mjukt avrundade. Skåpets effektiva djup 32 cm. På framsidan två dörrar, vilka avsmalnar uppåt där de bildar en båge. Dörrarna tillsammans 73 cm breda, 93 cm höga. Dörrarnas ytterkanter omges på utsidan runt om av välvda lister, rödmålade. På höger skåpdörr ett ovalt nyckelhålsbeslag, nyckel saknas. Skåpdörrarna prydda med blomsterdekorationer. På dörrarnas mitt en tät rosenbukett. Dörrarna omges närmast ytterlisten av en luftigt målad växtranka. Ovanför dörrarna under krönet initialerna K E D 1817 omgivna av blommor. Skåpet målat i ljusblå färg, vilken marmorerats, varför den skiftar i olika nyanser.

B) Underdel försedd med fyra ben och en utdragslåda. Underdelen 104 cm lång, 55 cm hög, 41 cm djup. På dess mitt en rektangulär spegel 70 x 14 cm omgiven av en list. På spegeln årtalet 1794. Spegeln bildar framstycket till en utdragbar låda 34,5 cm djup. Benen utsågade i svängd form, upptill förenade i ett bågformigt svängt stycke. Jämför ett skåp med liknande proportioner och yttre form publicerat i S. Erixon: Möbler och heminredningar i Svenska bygder del I sid. 184, fig. 292. Typen av Erixon benämnd "dubbelskåp".

Gåva: Herr N.H. Qvist, Sprängsviken, Gudmundrå sn, okt. 1965.

(Ur lappkatalogen).

Skåp av allmogotyp. Takgesims och upphöjt krön, som är marmorerat i blått. Under hörnets upphöjning står skrivet "KED 1817", röd och vit färg. Två skåpluckor, vars speglar är uppåtsvängda och tillsammans bildar tåg överst. Speglarna är dekorativt målade med röda och gula blommor inrammade av blå och vita blomrankor. Nederdelen av skåpet skjuter ut och innehåller en avlång utdragslåda. Lådan har röda lister och i mitten står skrivet i vitt " 1794". Hela övre skåpet är blåmålad och nederdelen är marmorrad i blått, liksom tak gefinset. Står på fyra ben.


(Ur dokumentation av PK 92-06-01).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 7 + 4 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


BOSTADSHUS

BOSTADSINTERIÖR KVINNA

MAN KVARN KVARN

Teckning

Teckning

Spets