Föremål

      

Inventarienummer: M17166   Sakord: Linfäste , Rockhuvud

Material: Björk
Teknik: SnidatMålat

Förutvarande ägare: Kramfors GUDMUNDRÅ SPRÄNGSVIKEN 
Givare: HERR N H QVIST Kramfors GUDMUNDRÅ SPRÄNGSVIKEN 

Linfästet har suttit på en spinnrock och fungerat som fäste för linets spånadsämne. Linfästet är tornformat och har genombrutna delar i sex avgränsade partier. Det nedersta partiet har utbuktande hörnståndare mellan dessa bildas en oval genombruten form. Det andra partiet har hörnstolpar och mella dessa en vinkelform och ett stiliserat blad. I det tredje partiet loper hörnståndarna samman och bildar ett kryss, mellan dessa hänger en klocka. Det fjärde partiet har vridna hörnståndare mellan dessa i överkant en kula på skaft. Det femte och sjätte partiet har i hörnen i bladliknande inbuktande ståndare. Linfästet kröns av en kulform. Linfästet är målat i grönt, gult och rött och mycket vackert utfört.
Tillstånd: färgen är något skavd och två ståndare i fjärde partiet har brustit men är lagade med metalltråd och lim.
Linfästet kommer från Sprängsviken i Gudmundrå socken, Ångermanland, det är en gåva från N.H. Qvist från nämnda ort. (Ur domkumentation av LRG 199306)

Rockhuvud av snidat, genombrutet trä gjort i ett stycke. Huvudet 65 cm långt med kvadratiskt tvärsnitt. Det har 5 cm sida på bredaste stället. Rockhuvudet är vid basen försett med en cylindrisk mot änden avsmalnande tapp. Den fria änden avslutas med en rund träknopp. Rockhuvudet mellan tapp och knopp indelat i sex olika stora, snidade sektioner. Sektionerna består av fyra eller åtta utsnidade pinnar med kvadratiskt tvärsnitt. Sektionerna kunna vara raka eller kunna de vara vridna i skruvform med en pinne i varje hörn. Då de bestå av åtta pinnar korsa dessa varandra parvis. Rockhuvudet grönt med gul knopp och gulddekorationslinjer. Det genombrutna fältet närmast tappen på insidan målat i ljusröd färg.

Gåva: Herr N.H Qvist, Sprängsviken, Gudmundrå socken, Okt 1965
(Ur lappkatalogen)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 9 + 7 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


BANK VINTERBILD

BOSTADSHUS

LADA UTHUS

Stol

Teckning

Tvättpåse