Föremål

    

Inventarienummer: M17169 A-B   Sakord: Mortel , Kryddkvarn

Material: TräMetall
Teknik: SvarvatRistat

Brukare - Brukningsort: Kramfors GUDMUNDRÅ SPRÄNGSVIKEN 
Givare: HERR N H QVIST Kramfors GUDMUNDRÅ SPRÄNGSVIKEN 

Morteln är svarvad i en cylindrisk form, vissa detaljer har möjligtvis varit målad i svart, men det kan också vara patina. Utsidan är mycket rikt dekorerad, fem profilerade ringar som snidats till vågformer. I tre plana fält emellan fyra ristade linjer. Övergången mot foten har midja med en profilerad ring. Foten är rundad och överkanten har en profilerad vågform. Insidan är cylindrisk och i botten finns en ditklistrad papperslapp som det står följande på: "kvarnen från Helsingland (inköpt 1929)". Stötens ände är plan med tre hål, i det ena hålet finns en bit metall kvar. Det tyder på att stöten har haft en metallplatta. Handtaget har en stor knopp med midja och profilerad ring, samt profilerade detaljer, två av dessa med vågformer. Stöten är 15,5 cm lång.

Tillstånd: Både mortel och stöt har många stora och små sprickor, men den har fortfarande kvar mycket av sin skönhet.


Mortel av trä med stöt, tillsammans 24 cm långa.

A) Mortel, av svarvat, omålat trä, stående på fot, överst en cylinder, kring vilken svarvats tättsittande cirklar, kraftigare och tunnare. De kraftiga cirklarna, vilka uppträda parvis i tre grupper har ytan facetterad, påminnande om vågform. Cylindern står på en fot bestående av ett halvklot. Mellan halvklotet och cylindern ett mindre klot med tillplattade ändar. Cylindern och foten 6,5 cm i diameter. Morteln med fot 15,5 cm hög.

B) Stöt, inpassad i morteln utgörs överst av en handtagsknopp med tillplattad överdel. Under denna ett lock i form av en cylinder, vilken uppåt bildar en fortsättning av den cylindriska morteln. Handtagsknoppen och det cylindriska locket 6,5 cm i diameter. Inne i morteln, fästad vid handtaget en stöt med nedtill något avsmalnande form. Stöten med lock och handtag 15,5 cm lång. I morteln en papperslapp: "Kvarn från Helsingland inköpt 1927".

Gåva: herr N.H. Qvist, Sprängsviken, Gudmundrå socken, okt. 1965.

(Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 1 + 8 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


BÅT BRYGGA RESENÄRER

KO BETESMARK

HÖGA KUSTEN FISKELÄGE SJÖBOD FISKELÄGE

Kultång

Prydnadsfigur

Vävprov