Föremål

    

Inventarienummer: M1726   Sakord: Skåp , Hängskåp

Material: FuruJärn
Teknik: SmittMålatSnickrat
Tid: 1833

Brukare - Brukningsort

Skåpet har något profilerad och framskjuten fot- och taklist. Framsidan består av en dörr i mitten och en utdragslåda under dörren. Dörren är prydd med en spegel målad med blommor och blad i rött på mörkblå botten. Ovanför dörren finns ägarinitialer "JKOD" och på dörrens insida skrivet "KOD 1833". Inuti skåpet finns det två hyllor. Hela skåpet är mörkt blåmålat. Gavlarna har en rödmålad halvspegel var.


Hängskåpet består av en profilerad fotände bemålad med rött och blått, likadant profilerad och bemålad gesims samt mittpartiet med en utdragslåda och under en dörr i mitten. Utdragslådan har inget handtag men är utsmyckad med en horisontelt profilerad list som verkar ha varit bemålad med blå färg i mitten och rött ramverk. Lådan är i övrigt i blå färg. Dörren hänger på två gångjärn, fastspikade delvis på utsidan. Det finns ett hål där ett lås eller handtag brukar finnas. Dörren är dekorerad med en spegel bemålad i mitten med blommor och blad i rött, vitt och grönt på blå bakgrund. Dörren är också blå med rött ramverk. Ovanför dörren finns inskrivna ägarinitialer J:K:O:D och när man öppnar dörren finns det inskuret initialerna igen samt datering på dörrens insida, KOD 1833. Inuti skåpet finns det två hyllor. Skåpet är i övrigt blåbemålad. Skåpets sidor är något dekorativt målade med rött, spegelfält i mörkblått ramverk.

Tillstånd: En sidodel av fotänden saknas. Färgerna är slitna. Gångjärnen är på nytt fastspikade.

(Ur dokumentation av KF 93-02-19).


Hängskåp av furu målat i blå färg. 7 cm hög tak och fotlist målad i blått och rött. Snedställda främre hörn, br. 9 cm. På kortsidorna, br 24 cm, vars bakre kant är profilerad, är målat ett rött rektangulärt fält. På framsidan, 60 x 68 cm, är ovanför dörren märkt i rött; I K O D. Dörren, 42 x 48 cm, har en 6,5 cm bred ram med profilerad innerkant, röd, omkring spegeln, som består av en 3 cm bred ram och mittparti, 22 x 26 cm, med målat rött blommönster mot blå bakgrund. På den brunmålade insidan är med vitt märkt: K O D 1833. Under dörren sitter en låda, 10 x 49 cm, som är mitten har en 3,5 x 41,5 cm stor profilerad dekoration. Skåpet är inrett med tre hyllor.

H 82 cm. Br 75 cm. Skåpdjup 25 cm.

Jämtland

(Ur lappkatalogen)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 5 + 5 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


BADHUS

MILITÄR MAN

FARTYG HAMN VINTERBILD

Skissblock

Löpare

Handtagskärna