Föremål

          

Inventarienummer: M18254 A-P   Sakord: Vävstol

Material: Furu

Förutvarande ägare: Härnösand Högsjö Hälledal Ramvik 
Förutvarande ägare: Fru Alma Johansson Härnösand Högsjö Hälledal 
Givare: Fru Asta Eriksson Härnösand Högsjö Hälledal 
Förutvarande ägare: Gärda Eriksson Härnösand Högsjö Hälledal 
Monogram - Initialer - Påskrift: ADB 1855 

Vävstol av furu.
A och B) Sidostycken bestående av två ståndare en större och en mindre, vilka förenas av ett intappat mellanstycke. Upptill på den längre ståndaren finns ännu ett stycke parallellt med mellanstycket. Överdelen på de längre ståndarna liksom det övre intappade trästycket är profilerade.

C och D) Tvärstänger med tappar på kortsidorna, vilka passar in i hål poå sidostyckena. Tvärstängerna förenar och håller ihop sidostyckena.

E) Tvärstång med trampor med trampor; på ena smalsidan sitter två rektangulära klossar med hål genom ändarna. Genom hålen löper en träbult på vilken fyra trampor är fästa. På tramporna ovansida finns på vardera en märla med ett snöre, med vilket trampan förbinds med den nedre skaftkäppen.

F) Bröstbom, ett stycke likt tvärstängerna, vilket förenar sidostyckenas främre ståndare.

G) Trisshållare, hästar och solvskaft. Trisshållarna består av två långa svarvade och profilerade trästycken med hål upptill för upphängningen och nedtill två urtagningar för trissor. Över trissorna löper varp till hästarna, som är små ribbor, på vilka varpen från trisshållarna är fäst på mitten. Från vardera sidan utgår varp till de övre skaftkäpparna. Mellan skaftkäpparna löper varp sk solv, vilken tillsammans med skaftkäpparna utgör solvskaften.

H) Garnbom, rund gjord av en trädstam. På vardera sidan urtagna spår med vilka bommen hålls kvar på två utskott baktill på sidostyckena. Utanför spåret på ena sidan finns trädubbar isatta, vilka fungerar som kuggar då bommen skall vridas. Vid bommen sitter två käppar fästade med garn och snören.

I) Tygbom åttkantig med runda tappar på ändarna. På ena ändan sitter även en ratt med fyra handtag varav två motställda självvuxna medan de andra är intappade. På rattens utsida är en kuggkrans av järn fastskruvad.

J) Vävspör bestående av två sammanknutna ribbor.

K) Kilar, 2 st. vilka slås i hål i tapparna på tvästängerna för att hålla dessa på plats.

L) Trissor, 2 st blockliknande anordningar.

M) 5 käppar av olika längd och okänd användning.

N) Spak för frammatning av garnbommen. Böjd träspak som är kluven i ena ändan och här förstärkt med ett U-järn. Bakom järnet sitter genom spaken en järnskruv med bricka och mutter. Med skruven sätts spaken fast vid ena sidostycket intill garnbommens kuggar.

O) Redskap för uppläggning av solven bestående av ett rektangulärt trästycke med fem pinnar isatta på ena smalsidan, mitt på två pinnar tätt tillsammans på ena sidan en ensam och på den andra sidan två ca 2 cm från varandra. Redskapet märkt på ena sidan ADB 1855.

P) 7 ribbor av olika storlekar med en urtagning på kortsidorna, okänd användning. L 139 cm B 130 cm H 171,5 cm.

Vävstolen har tillhört fru Alma Johansson, Hälledal, som fört den med sig från föräldrahemmet i Nordingrå. Hon skänkte den till givarens svärmor fru Gärda Eriksson, Hälledal.

Hälledal, Ramvik, Högsjö sn.
Gåva av fru Asta Eriksson, Hälledal 24.5.71
(Ur lappkatalogen)Kommentarer skrivna inom parentes vid inventering -99. vävstol av furu.

G) Trisshållare, hästar och solvskaft (saknas).
P) 7 ribbor av olika storlekar med en urtagning på kortsidorna, okänd användning. (mattstickor) l 139 cm b 130 cm h 171,5 cm. (vävbredd ca 95 cm)

Solvträ för uppläggning av solven (vävstol)

(Ur dokumentation av IN 98-11-12).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 3 + 1 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


HEMBYGDSGÅRD LADAHÄST MARKNAD

Vävprov

Brödkavel

Skoband