Föremål

      

Inventarienummer: M18460   Sakord: Skänk , Salskänk

Material: FuruMässing
Teknik: SvarvatGjutet
Stil: Nyrenässans
Tid: 1880-1900

Givare: S ALBERTA SJÖBERG TÄBY BERGTORPSVÄGEN 68 
Brukare - Brukningsort: Kramfors GUDMUNDRÅ STRÖMNÄS 

Skänkskåpet står på fem ben, tre runda och tillplattade framben samt två fyrkantiga bak. Nedre listverket är rakt, något profilerat och brutet ovanför benfogningar framtill. Skåpets framsida har ett par dörrar försedda med lås och dekorativt skurna nyckelskyltar i mässing. Varje dörr har en enkel spegel i brun ram runt det ådrade mittfältet. Mellan dörrarna och på sidorna av dem finns svarvade halvpilastrar. Ovanför dörrarna finns två utdragslådor prydda med mycket dekorativt utformade handtag och nyckelskyltar med ett gapande ansikte i mitten. Utdragslådorna är dekorerade med räfflor. Skivan är rak och har något profilerad kant. Överdelen består av två inramade glasspeglar mellan tre konsoller, en hylla ovanför samt ett överstycke krönt med två små urnor på sidorna och en i mitten och skulpterade akantusblad mellan dem.

Tillstånd: All målad yta är krackelerad. Nycklar saknas.

Skänkskåp med överstycke av furu, brunmålat. Skåpet: är inrett med 2 lådor samt innanför de bägge dörrarna med 3 hyllor. Var och en av lådorna har ett låsbeslag och handtag av mässing. Utanför och mellan dörrarna svarvade pilastrar. Dörrarna har en ram runt de ådrade speglarna. Innanför ramen ett band med gulbrun färg. Skåpet vilar på 3 rundsvarvade och 3 fyrkantiga fötter. Skivan avslutas med en profilerad kant.

Lådor H 9,5 cm, B 48 cm.

Skåpdörrar H 96 cm, B 48 cm.

Skåp H 120 cm, B 118 cm. Skåpdjup 43 cm.

Överstycket: har 2 inramade glasspeglar. Utanför och mellan speglarna tre konsoler, som håller upp en hylla. Överstycket har inskurna bladornament. Det är sammansatt av 3 delar.

Överstycke B 120 cm.
Speglar H 35 cm B 27 cm.
Hylla B 13 cm, L 101 cm.

Strömnäs, Gudmundrå sn.

Gåva: Fru Alberta Sjöberg, Bergtorpsvägen 68, 183 64 Täby.

(Ur lappkatalogen)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 1 + 2 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


BYGGNADSRITNING BONDGÅRD

ARKEOLOGI GRAVFÄLT GRAVHÖG ARKEOLOGISK UNDERSÖKNING SKELETT

KVINNA

Vävprov

Teckning

Hattask